Свършва ерата на американското господство

САЩ проблеми

Правителството на избрания за президент на САЩ Доналд Тръмп ще се изправи пред растящ риск от международни конфликти и небивало след Втората световна война отстъпление от демократичните ценности, предупреди американското разузнаване в доклад, публикуван вчера и цитиран от Франс прес.

Събитията в икономиката и политиката, технологичните промени и относителната загуба на американско водачество дават основание да се очаква мрачно и трудно бъдеще, се посочва в доклада на Националния съвет за разузнаване, озаглавен "Глобални тенденции: парадоксът на прогреса". "В следващите пет години ще се появят напрежения във и между страните. За добро или за лошо, очертаващият се глобален пейзаж тласка към нейния край ерата на американското господство след Студената война", отбелязват авторите.

Националният съвет за разузнаване – изследователска група, подчинена на Службата на директора на националното разузнаване, която съгласува дейността на 17 разузнавателни агенции, публикува такъв доклад на всеки четири години, колкото е президентският мандат.

Тази година докладът описва почти апокалиптично предизвикателствата, пред които ще се изправи бъдещото правителство: екстремни разлики в доходите, демографски сътресения, въздействие на затоплянето на климата, разрастване на конфликтите. "Ще бъде много по-трудно да се поддържа международно сътрудничество и да се управлява така, както очаква обществото", посочват авторите. Според тях над модела на либерализма, преобладаващ в западния свят, е надвиснала заплахата на популизма – ляв или десен. "Народите ще искат от правителствата си да им гарантират сигурност и просперитет, но стагнацията на доходите, поляризацията и множеството нови предизвикателства ще издигат пречки", се посочва в доклада, цитиран от АФП. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст