Общо 119 фирми получиха 95 млн. лв. за иновативни проекти

Министерство на икономиката Зам.-министър Даниела Везиева връчи сертификат за инвестиционен клас „А“ на „Мултивак България Продакшън“

119 фирми получиха договорите си за финансиране на иновативативни проекти по процедура „Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" на ОП „Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г. (ОПИК). Общата сума по процедурата на одобрените за финансиране проекти е 95 858 376 лева.

"Подкрепа за внедряване на иновации в предприятията" е една от най-важните процедури на ОПИК, чрез която ще подпомогнем вече работещи фирми, така че те да подобрят производствения си процес в посока на въвеждане на високи технологии и производство на по-добри стоки и услуги, които да бъдат експортно ориентирани", заяви заместник-министърът на икономиката Даниела Везиева. Тя добави, че интересът към схемата е бил изключително голям, като обект на оценка са били 532 проектни предложения.

Най-много проекти попадат в областите „Мехатроника и чисти технологии" – 51 и „Нови технологии в креативните и рекреативните индустрии" – 31. Останалите са в „Индустрия за здравословен живот" и „Биотехнологии и ИКТ и информатика".

Ивелина Пенева, главен директор на Главна дирекция Европейски фондове за конкурентоспособност подчерта, че близо 46% от всички одобрени за финансиране проекти са с място на изпълнение в рамките на Северозападния регион на планиране.

"През 2017 г. ще бъде обявена нова процедура за разработване и внедряване на иновации, която е предвидена в нашата индикативна работна програма.  Това ще даде възможност всички малки и микро предприятия, които са останали в резервния списък с качествени проекти, да кандидатстват отново за финансиране", заяви Ивелина Пенева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст