Кунева: Бяхме партньор, коректив и конкурент на ГЕРБ

Кунева в оставка

Бяхме и партньор, и коректив, и конкурент на ГЕРБ в това дясно-центристко управление. Това каза на брифинг след Националния съвет на „Движение България на гражданите” от РБ председателят на партията Меглена Кунева.

Въпреки естествени съюзници, като партии от ЕНП, с ГЕРБ, ние бяхме често коректив, а често и конкурент на ГЕРБ, каза още тя. Кунева посочи приноса на ДБГ към програмата на РБ с фокус върху образованието, културата, развитието на демокрацията, инфраструктурата, правовия ред и антикорупционните мерки. Централна тема днес е отчетът на министрите на РБ и участието ни в управлението, което представих аз, както и отчетът на Найден Зеленогорски за работата на Парламентарната група на РБ и депутатите на ДБГ, добави още тя. Кунева обяви, че ДБГ прави пълна мобилизация за Първия съюзен конгрес на РБ на 28 януари в София.

Без РБ в парламента може да се отвори път към коалиция между ГЕРБ и БСП. РБ е единственият гарант това да не се случи, категоричен бе Найден Зеленогорски, като добави, че дясно-центристко управление, което да продължи реформите, е най-добрата перспектива за България и това, за което ДБГ работи. Зеленогорски подчерта, че очакването на РБ е, че ще бъде част от следващия парламент. РБ има подкрепа на около 6 % от гласуващите у нас и е сред най-конкурентните проекти. Фрагментирането е голямо изпитание за гласуващите в дясно. Сега има опити да се нанесат сериозни поражения върху РБ, една партия напусна, но пък друга влезе в РБ, а ние, в Блока, оставяме вратата  отворена към всички, включително и към тези, които напуснаха РБ, категоричен бе Зеленогорски.

Проф. Даниел Вълчев подчерта, че РБ ще има такава подкрепа на следващите избори, че да може да се направи дясно-центристко правителство и да продължат реформите. Очевидно е, че който не иска да има ляво правителство, доминирано от БСП, и който не иска в следващо правителство ГЕРБ да си правят, каквото искат, ще гласуват за РБ, каза той.

Зеленогорски съобщи, за период от 2 години РБ има внесени 90 законопроекта лично на РБ, а с други партии заедно внесените законопроекти са 138.  ДБГ има внесени 30 собствени законопроекта, от които половината са приети на второ четене и са влезли в сила и това е постижение със само седем депутати на ДБГ, каза той.

Съдебната реформа, антикорпуционното законодателство, инвестициите в образование, здравеопазване и култура, демографската криза ще са във фокуса на вниманието ни и в предизборната платформа на РБ, но и за ДБГ в следващия парламент, добави той. Евроатлантическата ориентация, задълбочаването на членството в ЕС и НАТО са единствените, чрез които можем да защитим националния си интерес. Има опит за обръщане курса на кораба, но РБ няма да позволи това, подчерта още Зеленогорски.

Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на РБ, съобщи, че на конгреса на РБ следващата седмица ще се установи нов начин на функциониране на РБ, с нови органи, гражданско участие и индивидуално и групово членство. ДБГ ще мобилизира стотици свои членове да участват в този конгрес, каза още Делчев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст