Модернизирането на правилата за авторското право

Левове

Стойността на произведенията на културата и изкуството е преместена от потребителите, носителите на авторското право, артистите и продуцентите главно в полза на операторите на платформи. Това трябва да се промени.“ Това бе основната идея на Кристиян Елер – съдокладчикът на общия доклад на Комисията по промишленост и Комисията по култура на Европейския парламент, отбелязва БНР.

Този документ беше представен в Европарламента в Страсбург.  “Модернизирането на правилата за авторското право така, че да са подходящи за дигиталната епоха, е вероятно най-важната реформа, която можем да направим, за да осигурим добро препитание за много артисти и творци в културния и творческия сектор”, казва още евродепутатът Кристиян Елер…“Посоката е ясна. Трябва да направим творческите индустрии приоритетна политика”, бе коментарът на българския евродепутат от ГЕРБ (ЕНП) Ева Паунова, която е съдоклачик по темата. Преносът на стойност създава неефикасен и нечестен пазар и заплашва дългосрочното здраве на културния и творческия сектор на ЕС и успеха на единния цифров пазар. Тази несправедлива ситуация трябва да се промени.

Големите платформи трябва да престанат да се крият зад правилата на Директивата за електронна търговия, бяха коментарите и на някои други евродепутати. Този доклад е първият опит да се подходи към проблема и да се създаде адекватна политика за голямата и растяща икономика на ЕС, която се състои от културни и творчески индустрии, включващи всичко – от архитектура през артистични занаяти до филми, телевизия и видеоигри, мода, музика, книги и т. н.

Отделно от много важния въпрос за реформа на авторското право, проектът засяга и борбата с фалшификати в модната индустрия, образованието и обучението, достъпа до финасиране и запазване на уменията. Засега докладът само е представен и обсъждането му и евентуалното му приемане е оставено за пролетните месеци, но много от евродепутатите  се надяват той да бъде приет от всички и впоследствие да бъде разгледан и от националните правителства на страните-членки на Евросъюза

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст