Румен Радев встъпи в длъжност

румен радев

Новият президент на България Румен Радев встъпи в длъжност Той прие поста от досегашния държавен глава Росен Плевнелиев.

Президентът Радев се присъедини към президента Плевнелиев на трибуната пред катедралата "Св. Александър Невски", където двамата произнесоха речи.

"Един труден,но успешен мандат приключи. Държах правилната посока, изпълних правилните приоритети. Като президент не допуснах стратегически грешки. В политиката не е важно как влизаш, а как излизаш. Властта за мен не бе цел, а средство. Търсих не рейтинга, а смисъла. Посветих се на обществото, ще продължа да го правя и занапред Знаех, че кризите възникват защото някой е нарушил закона. Знаех, че мирът е в угроза, ако някой е нарушил принципите. Работих за мир , а да има мир зависи от всеки един от нас. Айнщайн казва мирът не се поддържа със сила, той се води с разбирателство“, каза Плевнелиев. Той се обърна към Румен Радев с думите че е имал труден мандат, а и него го очаква труден мандат. Плевнелиев пожела успех на Радев и го посъветва "да не допусне голяма стратегическа грешка".

"Нека заедно градим по-справедливо общество, основано на закона и морала. Свободата и духовността. Общество, което не е заложник на миналото, а на бъдещето. Дължим го на децата си" заяви в словото си президентът Румен Радев. "По пътя на тези предизвикателства ще бъда редом до вас. Ще работя с българския парламент, с институциите с гражданите за намиране на най-добрите решения за България. Ще работя с нашите партньори за засилване на единението на Европа. Но нека да бъде ясно, ще бъда президент, който ще работи за достойнството на българския народ. Най-важното е да осъзнаем силата си да повярваме в себе си и заедно да вървим напред. За мен е голяма чест да поема поста държавен глава от президента Росен Плевнелиев", каза Радев и подчерта, че днешната церемония има огромна важност – тя е символ на промяна, но и на приемственост, без която няма държавност.

Въпреки много студеното време на пл. "Св. Александър Невски" се събраха стотици граждани. Пристигнаха и редица официални лица, поканени на церемонията.

Сред присъстващите на церемонията на площад "Св. Александър Невски" бяха премиерът в оставка Бойко Борисов, министри от кабинета в оставка, председателят на парламента Цецка Цачева, депутати, висши магистрати, временно изпълняващият задълженията на началник на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, висши военни, столичният кмет Йорданка Фандъкова, патриарх Неофит и други.

Президентът Росен Плевнелиев прие за последен път строя на почетния караул от представителните части на Българската армия. Той се поклони на националното знаме и поздрави гвардейците. Новият президент Румен Радев също прие строя, поклони се на знамето и поздрави почетния караул.

Пред Паметника на незнайния воин Гвардейският представителен духов оркестър изпълни химна на Република България. По време на химна 21 артилерийски салюта отбелязаха смяната на Върховния главнокомандващ на Въоръжените сили.

В края на церемонията президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев със съпругата му Десислава Радева се поздравиха с двамата вицепрезиденти Маргарита Попова и Илияна Йотова и с официалните лица.

След това двамата президенти и техните вицепрезиденти, отидоха в храм-паметника "Св. Александър Невски", където запалиха свещи за здраве и успех. Патриарх Неофит благослови новоизбрания държавен глава и отслужи молебен. На входа на храма и в самия храм те бяха приветствани от граждани, дошли да наблюдават церемонията.

След това церемонията се премести на "Дондуков" 2, където се състояха срещи между двамата президенти и между вицепрезидентите. След разговорите новите президент и вицепрезидент изпратиха на парадния вход на институцията президента Плевнелиев и вицепрезидента Попова.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст