ББР е сключила два заема по програмата за саниране

ББР Българска банка за развитие сграда

За изпълнението на програмата за саниране през 2016 г. Българската банка за развитие е сключила два заема с държавна гаранция за финансиране на програмата – с Банката за развитие на Съвета на Европа за 150 млн. евро и с Кредитанщалт фюр Видерауфбау за 100 млн. евро. Това става ясно от писмен отговор на министъра на финансите в оставка Владислав Горанов до депутата от БСП Дора Янкова.

Горанов посочва, че по договора с Банката за развитие на Съвета на Европа не са дължими никакви такси и комисионни, а по договора с Кредитанщалт фюр Видерауфбау се дължи комисионна за ангажимент (0.25% годишно) върху неусвоената част от заема. Началната дата за начисляване е 16 май 2017 г. (до изтичане на срока за усвояване 30 юни 2017 г.)

Към момента по заема с БРСЕ е усвоен първият транш от 45 млн. евро, който е със срок на погасяване 7 г. и 2 г. гратисен период на главницата. Лихвата на транша е тримесечния EURIBOR плюс надбавка. При сегашното ниво на EURIBOR лихвата е в размер на 0%, пише още финансовият министър в оставка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст