Нивото на газовите резерви в подземните хранилища в Европа е спаднало под половината

газ

Нивото на газовите резерви в подземните хранилища в Европа е спаднало под половината – към дата 22 януари нивото на количествата газ е запълнено до 48.92%. Това показват данни на платформата Gas Infrastructure Europe (GIE), цитирани от economic.bg В процентно изражение за тази дата – нивото е най-ниското за настоящото десетилетие. За последните три години минималният запас в подземните хранилища е достигал 49.5 млрд. куб. м активен газ. В Германия (главният газов пазар в Европа) нивото на запасите също съответства на общия тренд. Там газовите хранилища са запълнени на 48.97% или 11.274 млрд. куб. м.

Засиленият разход на газ от съоръженията за съхранение усилва значението на газовите доставки от страни извън Европейския пазар. Освен това ще се създаде и допълнително търсене на газ през лятото – сезонът, в който зимните запаси ще бъдат възстановени в хранилищата.

Всичко това оказва подкрепа на цените: на европейските хъбове те нараснаха до 226-230 долара за хил. куб. м газ. В петък на сайта на британския пазар NBP котировките скочиха до 244 долара за хил. куб. м газ (на фона на нарастващите проблеми на главното хранилище на страната Rough). Цената на януарските договори на Газпром, по данни на Федералната антимонополна служба (ФАС), са за по-малко от 200 долара за хил. куб. м газ, което оправдава и рекордните доставки на руския газов гигант към Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст