ОП – Габрово предаде на съд виновно лице за газовия взрив в Севлиево, при който пострадаха две деца

съд габрово

ОП – Габрово предаде на съд виновно лице за газовия взрив в Севлиево, при който пострадаха две деца. Обвинението срещу Стефан С. е за това, че на 8 март 2014 г., около 22:00 ч., в град Севлиево, на ул.“Васил Левски“ № 54, поради немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – при разпределение на природен газ, като главен инженер на газоразпределителното предприятие „Севлиевогаз 2000“ АД не изпълнил задълженията си за осигуряване на безопасно разпределение на природния газ и установяване, и отстраняване на течове по длъжностната характеристика. Не предприел действия за контрол на техническото състояние на газопреносната система с цел установяване изтичането на природен газ, не установил и не отстранил възникналия теч край жилището на пострадалите, от който се натрупала достатъчна концентрация, която произвела взрив и причинил увреждания, несъвместими с живота, от които е настъпила смъртта на Анатоли А., на 10 години и средна телесна повреда на Александрина А., на 15 години – шок, изгаряния на двете ръце, тромбоза на дясна бедрена вена и изгаряния по кожата – престъпление по чл. 123 ал. 1 НК и по чл. 134 ал.1 пр. 2 т. 2 от НК.

Обвиняемият работел като главен инженер на „Севлиевогаз-2000“ АД – гр. Севлиево. През януари 2014 г. било отчетено като разпределено и консумирано количество по-малко с една единица, равняваща се на хиляда кубически метра природен газ. Тази липса, не ангажирала обвиняемият да изясни дали тя не е резултат от теч в газопреносната система от тръби. През следващия месец разликата била вече десет единици, но обвиняемият не предприел действия да изясни дали причината не е теч на природен газ, обуславящ висока степен на риск от експлозия. В края на февруари и началото на март 2014 г., в район с много жилища, сред които и къщата на ул. „Васил Левски“ № 54, гражданите започнали да усещат мирис на природен газ. Въпреки дългият период на обгазяване /около 10 дни/, бездействието на обвиняемия да извърши или да организира извършване на обходи на газопреносната мрежа и проверки за установяване на течове продължило.

В къща на ул. „Васил Левски“ № 54 живеели сами пострадалите деца, тъй като родителите им били в чужбина. Къщата не била газифицирана. Мръсният канал се свързал в изградена улична шахта, до която в непосредствена близост под земята преминавала тръба от газопреносната системана. С времето на едната муфата се образувал отвор, от която започнал да изтича природен газ, който прониквал в улична шахта, а от там в канализацията за мръсни води и в жилището. В продължение на няколко дни количеството газ в жилището се увеличавало. На 8 март 2014 г. вечерта пострадалата Александрина решила да запали печка на дърва. В момента, в който драснала клечка кибрит, пламъкът предизвикал експлозия на натрупалия концентрация природен газ. Взривът разрушил изцяло жилището и предизвикал разрушения на съседни къщи.

От експлозията пострадалият Анатоли получил несъвместими с живота увреждания, в резултат на които на 9 март 2014 г. починал. На пострадалата Александрина били причинени: шок, изгаряния на двете ръце, тромбоза на дясна бедрена вена и изгаряния по кожата.

Предстои насрочване на делото за разглеждане от съда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст