SEC погна разкритите преди време пробиви в базите данни на Yahoo

Yahoo

Комисията по ценните книжа и борсовите операции в САЩ (SEC) разследва разкритите преди време пробиви в базите данни на Yahoo, обяви компанията, цитирана от Ройтерс. През ноември 2016 г. документите, които интернет компанията подаде към комисията, посочваха, че тя си „сътрудничи с федералните, щатските и чуждестранните" агенции, които търсят повече информация и документи за „инцидента и свързаните с него въпроси".
SEC разследва дали двата големи пробива в системите на Yahoo е трябвало да бъдат разкрити по-скоро на инвеститорите, писа Wall Street Journal в неделя, позовавайки се на източници, запознати с въпроса.

Говорител на SEC отказва да коментира въпроса, а говорителят на Yahoo е насочил журналистите към документите, подадени от компанията през ноември.
Yahoo е подложена на проверка кога точно е научила за кибератаката от 2014 г., която обяви през септември. В рамките на пробива са засегнати данни от имейлите на половин милиард акаунта.

През декември Yahoo заяви, че е разкрила още една голяма кибератака, посочвайки, че данните на повече от 1 млрд. потребителски акаунта са били компрометирани през август 2013 г. SEC поиска документи от компанията още през декември, разследвайки дали оповестяванията от страна на технологичния гигант съответстват на законите за това, посочват източниците.

Съгласно правилата компаниите трябва да разкриват кибератаките пред своите инвеститори. Въпреки че SEC отдавна е изяснила кога публично търгуваните компании трябва да обявяват подобни пробиви, компаниите, които са се сблъсквали с такива проблеми, често пропускат тези подробности в документите си до регулаторите, сочи разследване на Ройтерс от 2012 г.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст