Лоши кредити: Даскали и служители завлекли здраво ВСК на учителите в Сандански

Левове

Бившият вр.и.д. директор на най-старата гимназия в Сандански Камелия Палкова, помощник-директор, главният счетоводител на гимназията, параджията и снахата на финансистката са най-големите длъжници на Взаимоспомагателната каса на учителската организация в Сандански, невърнатите в срок заеми са 21 600 лв. Това стана ясно на проведеното в четвъртък вечерта общо събрание. На него е решено в десетдневен срок председателят на сдружението Бойка Макенджиева да се срещне и проведе разговор с длъжниците. В случай че не погасят натрупаните задължения, те ще бъдат дадени на съдебен изпълнител, пище Струма.

Скандалът с измамата с теглене на кредит от касата на учителската ВСК в община Сандански гръмна през 2015 година. Тогава се разбра, че има членове на ВСК, които са изтеглили по 3-4 заема по над 4000 лева като краткосрочни кредити, които обаче не са погасени в рамките на три години. Сумата на тези кредити надвишаваше 50 000 лева. В момента дълговете са намалели на 21 000 лева.

Ексдиректорката К. Палкова дължи 11 600 лева по теглен кредит от Взаимоспомагателната каса на учителската организация в Сандански, която от една година е сдружение и е отворено за всички. Това показва справка на ревизионната комисия с председател Мариана Ризова. Според отчета на ревизионната комисия  К. Палкова е теглила три заема от ВСК през 2015 година на обща стойност 19 400 лева. До края на 2016 година Палкова е стопила дълга си на 11 600 лева. Любопитен е фактът, че заемите на К. Палкова са краткосрочни и без поръчители. Месечната вноска, която тя продължава да плаща, е 300 лева.

Следващият в списъка е Николай Митрев, съпруг на главната счетоводителка на гимназията Катя Митрева, която съвместява още и функциите на касиер в школото. Н. Митрев е параджия, той е натрупал дълг от 4030 лева към ВСК. В началото на 2015 година той изтеглил заем от 6100 лева, до края на 2016 година внесъл само 2070 лева от задълженията си по кредита.

Самата К. Митрева през 2015 година е дължала на ВСК сумата от 4918 лева, но в момента ревизионният акт показва, че тя има да връща 2568 лева.

Снахата на фамилия Митреви – Снежана, е с непогасени 1600 лева заем, който изтеглила още през 2011 г. В счетоводната документация липсват данни как е отпуснат заемът на Сн. Митрева.

Мариана Глинджурска, помощник-директор в екипа на К. Палкова, е със задължение от 1880 лева, показва част от справката.

Председателят на сдружението Бойка Макенджиева откри общото събрание, но заради липса на кворум се наложи да изчака един час, за да продължи, както е по устав. Б. Макенджиева посочи, че има пълна прозрачност в работата на сдружението и че злоупотребите, извършени от предишното ръководство на касата, са сведени до нула. Тя не скри недоволството си, че някои от членовете са нелоялни към сдружението и че очаква да се вземат правилни решения, така че сдружението да е в полза на всички и да продължи линията на прозрачност и откритост.

Б. Макенджиева е провела разговор с К. Митрева, която е обещала, че ще покрие задълженията на снаха си Снежана. „Ние не сме казали, че няма да връщаме кредитите си, не сме се отказали”. Това е заявила К. Митрева при разговора с Б. Макенджиева. Решено бе вместо по определените 135 лева К. Митрева, съпругът й Н. Митрев и снахата Сн. Митрева да плащат по 200 лева на месец, за да изчистят дълга си. Бе решено К. Палкова месечно да изплаща по 500 лева.

Сдружението през изтеклата календарна година е с лични вноски от 299 597 лева и в момента в касата наличната сума е 2246.63 лева. Членовете на сдружението са 295 души, новопостъпилите са 47, напусналите са 35, като сред тях по-голям е броят на пенсионираните членове. Стана известно, че всеки един член на сдружението може да прави справка и проверка не само по своя кредит, но и за всички останали членове на ВСК.

На мястото на оваканилата поста си в управителния съвет на сдружението Адрияна Кирова бе избрана Юлия Арнаудова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст