Путин и Тръмп обсъдиха международните проблеми, но не и санкциите

тръмп

Руският президент Владимир Путин поздрави американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му пожела успех в работата. В събота срещу неделя  беше проведен първият телефонен разговор между Тръмп и Путин. 

Двамата са изразили готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа. Двамата са изтъкнали колко важно е възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочи руското президентство.

Тръмп и Путин са обсъдили още актуални международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и положението на Корейския полуостров. Засегнати били аспекти от кризата в Украйна. Путин и Тръмп са се договорили за установяване на партньорско сътрудничество по тези и други въпроси, отбеляза Кремъл.

Темата за отменянето на санкциите срещу Руската федерация не е била обсъждана по време на телефонния разговор, съобщи агенция Интерфакс говорителят на Путин –Дмитрий Песков.

По време на телефонния разговор между двамата президенти в Овалния кабинет в Белия дом във Вашингтон присъстваха и вицепрезидентът на страната Майкъл Пенс, помощникът на държавния глава по национална безопасност Майкъл Флин, началникът на президентската канцелария Райнс Прибъс и основния политически съветник на новия държавен глава на САЩ – Стивън Банън.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст