Шоколадовата фабрика на Бърни

клм

Талантливите хора са талантливи навсякъде. Тази истина се потвърждава за пореден път от Бърни Мадоф, най-големия мошеник в историята на Уолстрийт. Сега той излежава доживотна присъда. Но въпреки преклонната си възраст (през април ще навърши 79 години) е изпълнен с енергия и не стои без работа. Монополизирал е търговията с топъл шоколад в затвора, от която печели добре.

Кариерата на Бърнард Мадоф е класически пример за реализирана американска мечта. В края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ в. израсналият в Ню Йорк в еврейско семейство младеж открива малка инвестиционна компания. Началният капитал събира, работейки като спасител на плажа и монтажник на напоителни системи. През 60- те и 70-те той и кантората му са пионери в иновациите във финансовия сектор. Впоследствие нововъведенията му лягат в основата на дейността на борсата NASDAQ, където се търгуват акции на високотехнологичните компании. Влиянието на Бърни на тази търговска площадка е толкова голямо, че в продължение на три години подред го избират за председател на борда на директорите.

Мадоф е широко известен далеч зад пределите на Уолстрийт. А и как иначе, след като жертва стотици хиляди долари за избирателните кампании на политици. В същото време е "на ти" с много високопоставени чиновници (например с бившия председател на Комисията по ценните книжа и борсите Мери Шапиро). Не е за чудене, че най-големите инвеститори и най-богатите хора на Америка спокойно носят парите си в неговия фонд – Мадоф е смятан за въплъщение на сигурността и  почтеността. 

Не е известно колко щеше да съществува тази класическа финансова пирамида под носа на регулаторите (включително и на Федералния резерв), ако в началото на декември 2008-а самият Бърни не бе разказал на синовете си тайната за семейния бизнес. Малко по-късно той прави признания и пред своите служители, оценявайки бъдещите загуби на Madoff Securities на 50 млрд. долара. И досега не се знае кой от тях е издал Мадоф. Не е изключено да е бил и някой от синовете му.

През лятото на 2009-а Бърни е осъден на доживотен затвор. По-трудно се оказва да бъдат върнати средствата, които доверчивите инвеститори са дали на афериста. Повечето пари, милиарди долари, просто изгарят в пирамидата. Разпродажбата на имуществото на семейството на Мадоф не помага особено.  

Няколко години по-късно в таблоидите попаднаха снимки, на които се вижда как свикналата с разкоша съпруга на Бърни – Рут, пазарува в магазините за средната класа като скромна пенсионерка. Мадоф обаче не скръства ръце зад решетките. Съдейки по думите на журналиста Стив Фишман – който от много години общува с мошеника, бившият шеф на Madoff Securities е успял да спечели авторитет и сред престъпниците в затвора Батнър (щата Северна Каролина).

"Учудващо е, но, изглежда, че той се чувства комфортно зад решетките", обяснява Фишман в интервю за МarketWatch. В затвора Мадоф е истинска звезда. "Задигнал е повече пари от всеки друг в историята и за останалите крадци е герой", отбелязва репортерът. По думите на самия Мадоф сега по улиците на Ню Йорк е по-опасно, отколкото в неговата килия.

Другите затворници редовно го търсят за финансови съвети. Но по-важното е, че най-накрая започва бизнес в "реалния сектор", търгувайки с топъл шоколад. Очевидци съобщават, че е изкупил от затворническия магазин всички опаковки с разтворим шоколад Swiss Miss и ги е продал с надценка в двора за разходки. Мадоф организирал нещата така, че всеки любител на сладката напитка да може да я придобие само от него, превръщайки се в монополист на този, макар и твърде скромен, пазар.

Мадоф не съжалява особено за машинациите си. Но признава, че би искал да го бяха разкрили и затворили по-рано, защото това е щяло да спаси семейството му. През последните шест години той губи двама големи синове. Марк се самоубива година след разкриването на аферата, а Андрю умира от лимфома. Бърни твърди, че именно семейството му е пострадало най-много от тази история.

Наред с всичко останало става ясно, че най-големите организации на американската финансова индустрия изобщо не са жертви. Дълго време те фактически са съучастници на мошеника, получавайки милиони долари от схемите на Мадоф. Започват дружно да го сочат с пръст едва когато е разкрит. И то случайно, а не благодарение на успешните действия на регулаторите и пазителите на реда. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст