Австрия забранява забулването на публични места

австрия бурки

Австрия планира да забрани пълното забулване на лицето на публични места, обяви центристкото коалиционно правителство, което публикува пакет от по-твърди политики за интегриране на мигрантите и мерки за борба срещу безработицата като основни елементи от нова коалиционна програма. Тя цели да неутрализира нарастващата подкрепа за крайнодясната Партия на свободата, която е начело в проучванията на общественото мнение от месеци насам, предадоха Ройтерс и ДПА.

Преди парламентарните избори догодина канцлерът Кристиан Керн от левоцентристката Социалдемократическа партия се опитва да си върне политическата инициатива, като постигне бързо споразумение с консервативния си коалиционен партньор – Австрийската народна партия.

"Интеграцията е най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справи нашето поколение политици", каза на пресконференция канцлерът Кристиан Керн. "Политиците започнаха да предлагат решения прекалено бавно", призна той.

Споразумението предвижда също кандидатите за убежище с големи шансове да получат бежански статут да преминават курсове по немски език и по професионална ориентация за по-лесно признаване на квалификацията им, както и семинари за местните ценности. Тези, които откажат, ще загубят социалните си помощи.

Австрия, в която живеят 8,7 милиона души, прие около 130 000 кандидати за убежище през последните две години. Правителството се опитва да върне в родните им страни по-голям брой мигранти, които не са получили бежански статут, като налага глоби от до 15 000 евро, ако откажат да си тръгнат.

Освен интеграцията и сигурността, правителството планира да се бори и срещу безработицата, която миналата година премина 9 процента.

То ще пледира пред Европейската комисия да позволи ограничаване на достъпа на източноевропейци до трудовия пазар на страната.

"Намаляването на трудовата миграция“ от по-бедните държави от Европейския съюз е една от точките в новото коалиционно споразумение.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст