БСП иска да се построи АЕЦ “Белене”

явор куюмджиев

АЕЦ "Белене" трябва да бъде построена. Такава теза застъпи Явор Куюмджиев от БСП по време на дискусия за управленската програма на партията в енергийния сектор. Националната електрическа компания (НЕК) е във фактически фалит, има опасност за доставките на газ, а наличните енергийни мощности не са достатъчни, посочи той.

"Липсва визия за развитието на българската енергетика. Видяхме, че в една сравнително нормална зима стигнахме до ръба на възможностите си за доставка на електричество. От друга страна, рискуваме през 2019 г. да останем без пряк достъп до природен газ. Договорът за транзит с Украйна на руски газ приключва и може да ни се наложи да купуваме газ от Турция", каза Куюмджиев.

Затова социалистите предлагат редица мерки, които да стабилизират сферата. "Изграждането на АЕЦ "Белене", категорично; възстановяване на връзките с Русия, за да може получаваме пряко газ оттам, а не през Турция; в посока повишаване на доверието на клиентите в доставчиците, например създаване на прозрачни и ясни отношения между клиентите и "Топлофикация"; по-силен контрол върху ЕРП-тата", изброи той.

Куюмджиев допълни, че трябва да се види под каква форма да се реализира, но изграждането на АЕЦ Белене било наложително. "Вариантите не са чак толкова много. Трябва да бъде създадена тази компания, в която да бъдат прелети съществуващите активи – площадката, проекта, оборудването, което беше платено, и в тази компания да се търси инвеститор. Дали той ще вземе мажоритарния дял, дали държавата ще участва с някакъв дял или ще продаде изцяло дела си, не е толкова важно", коментира Куюмджиев.

От БСП настояха още да се засили държавното участие в енергийния сектор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст