Десетки хиляди българи без легален статут в САЩ са вече под прицела на новия президент

американска полиция

Само с един подпис Доналд Тръмп може да преобърне живота на милиони нелегални емигранти в САЩ. Десетки хиляди българи, които са без легален статут в Америка, са вече под прицела на указите на новия президент. Досега те бяха под закрилата на разпоредбите на Обама, сочи Нова ТВ.

Всички наши сънародници отвъд океана, с които е разговарял репортер на Нова, отказват да застанат пред камерата, защото ги е страх за тяхното и на техните семейства бъдеще в САЩ. Досега българите дори без зелена карта не са живели в страх от депортиране. Но облекченията за хора без траен легален статут вече не важат.

Тръмп нареди на градските и щатските власти да докладват имиграционния статут на всеки задържан, дори и за дребно престъпление, като каране в нетрезво състояние, например. Президентът заплаши, че ще спре парите на градове-убежища за имигрантите без статут като Чикаго, Ню Йорк, Сан Франциско, ако не се съобразят с новите изисквания. Кметът на Маями вече се съгласи, за да не загуби федерално финансиране.

"Българите без статут остават притеснени, казва по Нова ТВ юристката Кристина Крилчев, имиграционен адвокат в Лас Вегас. „Телефоните ми не спират да звънят – споделя тя. "Звънят от тук, звънят от България. И даже такива, които вече са в процедура, не са абсолютно нелегални, най-вече се притесняват от новите настроения, които неминуемо ще настъпят след тази промяна в законите,” уточнява тя.

Новите настроения ще се отразят и на преговорите за отпадането на американски визи за българи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст