Фандъкова обеща безплатен градски транспорт в дните с мръсен въздух

Само за реклама на проекта за интегриран градски транспорт в София Йорданкна Фандъкова ще даде 140 хил. лева.

Безплатен градски транспорт и спиране на автомобилите, които замърсяват над нормите. Това предвиждат част от мерките за справяне с мръсния въздух в столицата, обявени от кмета на столицата Йорданка Фандъкова в страницата и във Фейсбук.

След като София се нареди на челните позиции по мръсен въздух, местната власт е решила да въведе нови мерки като безплатно пътуване в градската транспортна мрежа в дните с мръсен въздух и ограничаване движението на автомобилите. От Столична община ще предложат и законодателна промяна, която да позволи поставянето на стикер, който да обозначава екологичния клас върху всеки автомобил.

Ще бъде завишен контролът на техническите прегледи на колите, а тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите – директно ще бъдат спирани от движение.

Ще бъде въведена и система за ранно предупреждение на гражданите при прогнозни високи нива на фините прахови частици, което да позволи предприемането на навременни мерки.

Предвижда се и създаване на местна система за мониторинг на въздуха. Общината ще проведе и информационни кампании за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво. Ще бъдат изградени и зарядни станции на територията на София, където екоавтомобилите ще могат да се зареждат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст