ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ИПИ: Корупцията е основна спирачка за бизнеса у нас

Корупция

Корупцията е основна спирачка за бизнеса и за демокрацията в България, макар страната да изостава и в други области, като образованието, което не отговоря на очакванията на бизнеса, както и в независимостта на съда и на медиите, заяви Петър Ганев, старши икономист в Института за пазарна икономика по време на дискусия "Демокрация на кръстопът", цитиран от БТА.

Оценката за България на Freedom House в доклада Страни в преход за 2016 година показва сериозно изоставяне спрямо страните от Централна Европа и Прибалтийските републики. Нещо повече, страната ни влошава резултата си спрямо 2007 година, особено в независимостта на съдебната система.

"Допитване на ИПИ сред студенти и експерти показва, че сред тях преобладава мнението за влошаване на демокрацията през последните пет години, каза Петър Ганев. Като водещ проблем се посочва не просто липсата на върховенство на закона, а въобще липсата на ефективно разделение на властите. Тоест обвързването на бизнес и държава, наред с опитите за превземане на широк кръг институции, се приема за даденост от голяма част от хората в България. Крахът на четвъртата най-голяма банка в България /Корпоративна търговска банка/ през 2014 година се приема като проявление именно на този модел", каза Петър Ганев.

Сред обществото има съгласие за реформа в съдебната система и най-вече в прокуратурата, където се иска да има отчетност, децентрализация и прозрачност. В анкетата направена през ноември – декември 2016 година, като най-важни задачи се определят разбиването на модела на клиентелизъм в държавата, подобряване на предприемаческия климат, които значително изпреварват идеята само за повишаване на доходите, каза Петър Ганев.
Според експертите на ИПИ в България се вижда връзката между икономически популизъм и отстъпление от демократични ценности, а възприятията на хората са силно повлияни от зависими медии.

"Хората спират да се интересуват от политиката, а липсата на наказания и неработещата съдебна система, е покана за корумпирани политици да стават още по-корумпирани и да завладяват държавата", каза Петър Ганев.

Външният натиск вече не е толкова силен и членството в ЕС не е достатъчно за затвърждаване не демократичните ценности в страната, смятат в ИПИ. 

"Заплахата за демокрацията в България се нарича Русия, която използва за тази цел всички методи, дори и хибридна война", посочи Георги Табаков, от Българския икономически форум. Заради сериозните проблеми в света единствените, които сега се занимават с нас , купуват медии и през желанието на левите партии да се облагодетелстват, чрез големи инфраструктурни проекти, са руснаците, добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст