Академията за мода отличи най-добрите

клм

Академията за мода с председател проф. Любомир Стойков връчи за пореден път престижните награди "Златна игла 2017" на гала-спектакъл в "Рамада София Хотел" на 28 февруари. Имената на победителите – Мариела Гемишева – "Дизайнер на годината", MEGZ – "Модна къща на годината" (дизайнер Миглена Каканашева), Мерлин Арно – "Модна иновация", Алина Манова – "Моден гримьор", Георги Андинов – "Моден фотограф", Миглена Петкова – "Най-добър млад дизайнер", до последно се пазиха в тайна.

По традиция за големите призове гласува жури от 30-те най-добри лайфстайл и модни журналисти от печатните и електронните медии. Наградите "Златната игла 2017"  бяха раздадени от предишните носители на наградите в съответните категории. Проф. Любомир Стойков връчи приза в категорията "Модна иновация" и лично даде на всеки от победителите специалния сертификат на Академията за мода. Статуетките "Златна игла" по дългогодишна традиция са дело на най-добрия български бижутер – маестро Анжело Красини. "Банка ДСК" присъди специална парична награда в категорията "Най-добър млад дизайнер". Отличените получиха и подаръци от  SELENA ES и Max Factor.

След церемонията всеки от носителите на "Златна игла 2017" имаше свое индивидуално представяне, подготвено специално за гала-спектакъла на Академията за мода. Дизайнерът на годината – Мариела Гемишева – представи колекция Make yourself special – една деконструктивна препратка в коприна към луксозния минимализъм на 90-те. Тя е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплина "Моден проект" – в Националната художествена академия. Предишните й две отличия са за постижение в експерименталната и авангардна мода.

Модната къща на годината – MEGZ  с дизайнер Миглена Каканашева – е една от най-бързо развиващите се модни марки в България, която предлага дрехи с успешно съчетание на цена, дизайн и реклама. Каканашева представи своята колекция с интересна илюзия, която обедини на сцената магията и модата.

Мерлин Арно – носител на приза "Златна игла 2017" в категория "Модна иновация", е основател и председател на сдружение: "Нов свят за животните", което подпомага увеличаването на популацията от изчезващи видове диви птици. Нейният иновативен творчески подход в сферата на модата е свързан със създаването на уникални облекла от перата на екзотични птици.

Алина Манова – "Моден гримьор за 2017-а", показа на сцената на "Златна игла" свои визии в духа на актуалния световен бюти тренд, наситен с брокат и блясък. В пърформънса участваха балерини от Софийската опера и балет и лица от Ивет Фешън.

Георги Андинов – "Моден фотограф за 2017-а", е снимал фотосесии и корици за почти всички модни списания в България, както и за няколко чуждестранни издания. Той беше подготвил за гостите на събитието флайери с 15 избрани свои творби.

Меги Петкова – "Най-добър млад дизайнер за 2017-а", е завършила "Моден дизайн" в Нов български университет и магистърска степен "Стайлинг". Тя представи избрани и непоказвани модели от своите колекции "Усещане за жена" и ALLure – мода с подчертан характер и неустоима женственост.

Преди церемонията своите най-нови модни творби демонстрираха изтъкнати български дизайнери и модни къщи: "Романтика Фешън" с дизайнер София Борисова – трикратен носител на "Златна игла" на Академията за мода, Kolchagov Barba с дизайнер Светослав Колчагов – "Дизайнер на годината за 2016-а", модна къща "РоРа" с дизайнер Росица Рангелова, дизайнерът Христо Чучев, модна къща "Бандерол" с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов,  "Палома Фешън" с дизайнер Поля Кинова, както и слънчевите очила KWIAT Exclusive 2017.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст