Фонд “Земеделие” влезе в такт

пари

Сътресенията, които служебният министър на земеделието и храните Христо Бозуков предизвика в Държавен фонд "Земеделие", изглежда отшумяват. И изплащането на субсидиите тръгва по стандартния график. Както е известно, още в първите дни след като зае поста си, Бозуков поиска оставката на изпълнителния директор на фонда Румен Порожанов. Това предизвика силни вълнения в бранша. Земеделците сигнализираха, че може да се наруши ритмичното изплащане на фермерските субсидии и одобряването на проектите по Програмата за развитие на селските райони. Което пък би довело до колапс в сектора, който очаква европарите, за да плати кредитите си или други текущи сметки. Общините също изразиха опасения за разглеждането и класирането на техните предложения по селската програма. Но още с назначаването на заместника на Порожанов – Живко Живков, за нов шеф на разплащателната агенция се разбра, че промените няма да са чак толкова кардинални, колкото ги представи в началото Бозуков. Оттук нататък други кадрови рокади най-вероятно няма да има и останалите заместник-директори ще продължат да изпълняват задълженията си.

В последна сметка, през първите 20 дни на февруари фондът безпроблемно е оторизирал близо 10 млн. лв. по 61 одобрени проекти от селската програма.  По подмярката 4.1- "Инвестиции в земеделски стопанства", са разплатени над 6.3 млн. лева. По подмярката 6.1 – "Стартова помощ за млади земеделски стопани", финансирането е в размер на близо 631 хил. лв., разпределени между 26 млади фермери. За "Консултантски услуги за малки земеделски стопанства" (подмярка2.1.2) са платени 1.5 млн. лв. на Националната служба за съвети в земеделието. А по подмярката 19.1 – "Помощ за подготвителни дейности", разплатената сума е над 164 хил. лева. Преведени са и над половин милион по една заявка по мярка 20 "Техническа помощ". Очаква се да бъдат отчетени още близо 2.5 млн. лв., които ще отидат при над 20 бенефициенти, подали заявки за плащане по одобрени проекти. Отделно, фонд "Земеделие" изплати и половин милион лева на животновъди, които са одобрени за участие в първия транш по Схемата за намаляване на производството на краве мляко.

Изглежда обаче не само служебният министър Христо Бозуков е разбрал колко неразумно е при ограничения си мандат и точно по това време на годината да предизвиква буря в държавния фонд. Онзи ден и служебният премиер Огнян Герджиков реши да успокои напрежението. По време на среща с представители на пет асоциации и три съюза на производители на плодове и зеленчуци той обяви, че ще бъде направено всичко възможно субсидиите за плодове, зеленчуци и оранжерийно производство да бъдат изплатени в периода от 27 март до 1 април. 

Междувременно разплащателната агенция публикува на официалната си интернет страница актуализиран индикативен график за предстоящите оторизации по схемите и мерките за директни плащания от "Кампания 2016" (виж таблицата). Той е " указателен и има за цел да ориентира предварително земеделските стопани".

От началото на март започва и приемът на заявления за подпомагане за "Кампания 2017" с нови схеми и допълнителни изисквания към тях. Фонд "Земеделие" обещава да създаде необходимата организация на работа, за да получат земеделците субсидиите си в срокове, максимално близки до заложените в индикативния график.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст