Семерджиев: Ако имахме време, нямаше да допуснем зловещите пръстови отпечатъци

вицепремиерът по социални политики и служебен министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев и екипът му ще дадат пресконференция в сградата на Министерство на здравеопазването.====

Ако можехме да действаме повече време и при законодателна инициатива, никога не бихме допуснали такъв зловещ експеримент като въвеждането на пръстовите идентификатори. Това заяви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев на пресконференция след заседанието на Министерския съвет.

"Ще се търси правна форма за отмяна на пръстовия идентификатор за болниците", категоричен бе той.

Министърът обясни, че са направили две неща в тази посока – оставили са съдебната система на 16 март да реши какво ще прави с пръстовите отпечатъци в болничната помощ, като очакванията са 5-членният състав на ВАС да вземе своето решение. Второто е решението да няма пръстови отпечатъци в извънболничната помощ.

Семерджиев посочи като положително развитие подписването на новия Национален рамков договор вчера между Българския лекарски съюз и Националната здравноосигурителна каса. 

"Новият договор е със значително подобрени параметри, както в структурно отношение на бюджета, така и по отношение на отпадане на твърдото лимитиране, преминаване към тримесечни прогнозни бюджети с буфер за преразход в размер на 3% и с нещо съвсем ново – механизъм за саморегулация там, където има преразход на средства по клинични пътеки", коментира служебният министър.

Така средният размер на месечните разходи за болнична помощ ще бъдат 133,2 млн. лв. в тримесечен аспект, а пациентите ще получават персонализиран финансов отчетен документ, за да знаят какво точно се е случвало с тях и на каква стойност. 

Илко Семерджиев каза също, че за първи път в България дълговете на болниците са надминали половин милиард лева, от тях 417 млн. лв. са на държавните болници.

"Необходими са оздравителни планове и искам да знам защо се получават такива феномени. Нараства финансирането от Здравната каса и в същото време нарастват и дълговете на болници, което е абсолютно нелогично и по никакъв начин не кореспондира с доброто управление“, коментира здравният министър. 

Друга инициатива на министъра е проект, започнат в сътрудничество със социалния министър Гълъб Донев за създаване на национален център за обучение на лекарите от спешната помощ. Така близо 7000 лекари специалисти ще бъдат обучени в следващите три години.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст