Шегички

илиан алипиев

Последното назначение, извършено от Румен Радев тази седмица, разколебава упорито изгражданата представа за него като независим и отдалечен от партиите президент. В сряда (1 март) той назначи за съветник по сигурността и отбраната Илиан Алипиев, бивш контраразузнавач в Трето управление на ДС.

Не този факт обаче, а по-близкото минало на новия президентски съветник предизвиква притеснение. Покрай многото специализации в сферата на сигурността, описани във визитката му, представена от прессекретариата на държавния глава, е споменато също, че той е заемал и началническа длъжност в държавната агенция "Държавен резерв и военновременни запаси".

Алипиев е назначен на този пост на 15 юли 2005 г. от правителството на тройната коалиция. Пряк началник на Алипиев по онова време е бил Делян Пеевски, заместник-министър на държавната политика при  бедствия и аварии в кабинета на министър Емел Етем, активистка на ДПС. На младия и проспериращ 25-годишен следовател и политик тогава бе поверен и контролът над "Държавен резерв".

Няма как да не правят впечатление още няколко факта. Например вероятността лидерът на БСП Корнелия Нинова да стане премиер. Същата Нинова, която през 2007 г. бе уволнена покрай грандиозния скандал между тогавашния министър на икономиката Румен Овчаров и шефа на следствието Ангел Александров. Заради "Булгартабак". Който пък днес е собственост знае се на кого.

Покрай скандала, със съмнения и за корупционни действия, тогава бе освободен и Пеевски като заместник-министър на Емел Етем, натоварен да наблюдава и агенция "Държавен резерв", която също се завихри в общественото внимание покрай някои информации, че я източват. 

Тези дребни наглед съвпадения дават основание за притеснителни предположения. Да не дава господ да се окажат верни. Тогава назначаването на новия шеф на ДАНС през 2013 г. може да ни се стори мила шега. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст