ЦИК пусна нова секция с депутатските листи на сайта си

ЦИК

Към момента от ЦИК са подаде 18 заявки за получаване на медийни пакети, като 13 от тях са одобрени. Това обяви говорителят на ЦИК Александър Андреев на редновния брифинг на комисията.

Седем партии, които ще участват на предстоящите парламентарни избори, имат право на медиен пакет в размер на 40 хил.лева. Това са "Воля" на бизнесмена Веселин Марешки, "Българско национално обединение", "Възраждане", "Движение Равнопоставен обществен модел", "Движение за радикална промяна Българската пролет", "Движение Напред България" и "Партия на Зелените".

Коалициите, които ще получат пълни медийни пакети са – Движение Да, България", "Коалиция на Недоволните" и "КОЙ – Българската левица и Зелена партия".

Непълни пакети ще получат коалициите, в които някои партии не взимат държавна субсидия – "БСП за България" (6667 лв.), "Нова Република" (26 667 лв.), "Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО (16 000 лв.), "Реформаторски блок – Глас Народен" (5714 лв.) и "Обединение ДОСТ" (20 000 лв.).

Девет от независимите кандидати за народни представители ще получат медийни пакети на стойност 5 хиляди лева. Това са досегашните депутати Георги Кадиев и Димитър Байрактаров, които сега са независими кандидати от София, както и Соня Маркова (Благоевград), Красимир Жейнов и Росица Йорданова (Варна), Златко Здравков (Ловеч), Димитър Игнатов (Плевен), Румен Домбашов (Смолян) и Иван Матев (Стара Загора).

Общият брой на регистрираните кандидати за народни представители е 4725, а регистрацията на 36 кандидати е заличена, обяви Камелия Нейкова.

Тя съобщи, че от днес на интернет страницата на ЦИК има нова секция Кандидатски листи, която е създадена за улеснение на всички граждани. С новата секцията има възможност да се прави проверка по изборен район, а не както досега да се налага да се отваря отделно страницата на съответния РИК.

Най-много заявления за гласуване в чужбина са подадените за Турция – 19 014. За Великобритания заявленията са 5 259, за Испания – 3 009, за САЩ – 2 778, за Германия – 2 775 и за Гърция – 1 416.

"Заявленията са повече отколкото за изборите за президент и вицепрезидент и за националния референдум през 2016 година, когато заявленията бяха 36 540", уточни Александър Андреев.

"Прието е решение, с което се определи изпълнител на обществената поръчка за отпечатване на хартиените бюлетини, това е печатницата на БНБ. Приети са и решения за техническите характеристики на бюлетина. На предстоящите избори ще се гласува само с хартиени бюлетини", потвърди говорителят на ЦИК.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст