Омбудсманът Мая Манолова: Цялата мощ и репресия на държавата да се впрегне срещу недобросъвестни работодатели, нарушаващи закона

Безработни в Гърция

Омбудсманът Мая Манолова: Трябва да се впрегне цялата мощ и репресия на държавата срещу недобросъвестни работодатели, които Трябва да се впрегне цялата мощ и репресия на държавата срещу недобросъвестни работодатели, които нарушават закона. Това заяви пред журналисти в Пловдив омбудсманът Мая Манолова по повод протестните действия на работници от обувния цех в град Ветрен, Пазарджишко.

Тя каза, че случаят в Пазарджишко е третият в рамките на последния месец, в който работници я сезират за неизплатени заплати. „Хората са в правото си да са гневни, защото откровено им се подиграват в очите. Недобросъвестни работодатели, при които те са работили по 5, 10 или 20 години, продават фирмата и с това забравят да се разплатят със своя персонал. В момента нямат никакви отношения с довчерашните си работници. Наистина това е една отвратителна практика. Още по-болезнено е, когато става дума за производства, в които хората от една страна са ниско платени, а от друга страна работят при изключително трудни и неблагоприятни условия на труд. На практика става дума за експлоатация на хора“, заяви Мая Манолова. „Тези хора са работили по 20 години, като не са ходили до тоалетна, не са ползвали телефон, работили са в събота и неделя, не са им плащали болничните, не са излизали в почивка. Спазвали са всякакви изисквания на работодателя и накрая, когато той има някакви затруднения, ако въобще има, той решава, че няма да се разплати с тях и сменя собствеността на фирмата“, коментира омбудсманът.

Мая Манолова посочи, че в предните два случая, при които работници сезират за неизплатени възнаграждения, са постигнати споразумения със собствениците да платят на работниците. „В случая с работниците в град Ветрен става дума за особено нагло поведение. Това, което поех като ангажимент, е, ако в близките дни не влезем във връзка с истинските собственици и те да поемат ангажименти към всички над 100 работнички, ще сезирам всички институции. Има шанс, след като спрямо фирмата започне производство за обявяване в несъстоятелност, да бъдат платени заплатите в размер до 1200 лева, каквито са всъщност дължимите суми на всеки един, от Фонда за гарантиране на възнагражденията на работници на фалирали предприятия“, каза още Мая Манолова.

Тя посочи, че в случая с обувния цех в град Ветрен става дума и за наказателна отговорност, която би следвало да носи управителят на фирмата, тъй като една фирма, която не може да изпълни своите задължения, не е била своевременно заявена като такава в неплатежоспособност пред български съд. „Тук може да се търси наказателна, административна и имуществена отговорност. Поех ангажимент да координирам действията на институциите всичко това да се случи и хората да си получат това, което справедливо са си заработили“, каза Мая Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст