Уелингтън – място за удоволствия и… работа

Уелингтън

И водещите технологични компании в Уелингтън закъсаха за персонал. В търсене на изход от положението, те са готови да наемат експерти от цял свят, като при това използват иновативен подход… На кандидатите, уговорили си предварително интервюта за работа се предлага безплатна почивка в новозеландската столица. Заедно с това те ще получат разяснения по процеса на преместване в страната.

Новата програма се изпълнява с помощта на Агенцията за регионално икономическо развитие в Уелингтън. Чрез нея ще бъдат избрани 100 човека, на които ще се поемат всички разходи по пътуването със самолет и настаняването в града.

Netflix и Facebook също са прилагали подобна практика, като възстановявали пътните разходи на кандидатите за работа.

Уелингтън (на английски Wellington; на маорски Te Whanganui a Tara или Poneke) е столицата на Нова Зеландия, най-голямата урбанизирана зона, най-гъсто населената столица в Океания и най-южната столица в света. Тя е място за живот на 410 400 човека. Намира се в южната част на Северния остров, близо до географския център на страната. Уелингтън е разположен в близост до пристанище сред китни и зелени хълмове. Градът е жертва на едни от най-силните ветрове на света и също така на сравнително честите земетресения, от които е бил почти изцяло разрушен през 1848 и 1855 година.

Първата европейска колония тук е основана през 1839 г. с пристигането на кораба "Тори". На следващата година с кораба "Аурора" пристигат още 150 заселници. Първоначално те се установяват северно от днешните граници на града. Пълноводните разливи на река Хът обаче ги кара да преместят селището по на юг. Името на града е в чест на лорд Артър Уелсли, първия Херцог на Уелингтън – победителят на Наполеон Бонапарт в Битката при Ватерло (1815 г.).

Днес Уелингтън е център на политическия и културен живот на Нова Зеландия. Тук се заседава Парламентът, министерствата и седалищата на всички дипломатически мисии в страната. Градът е дом и на Националният музей на Нова Зеландия, Кралският новозеландски балет и Новозеландския симфоничен оркестър. До Ботаническата градина можете да стигнете с Wellington Cable car. Кабинковият лифт е една от най-впечатляващите туристически атракции в столицата на Нова Зеландия. Той тръгва от центъра и стига до Ботаническата градина и модерното предградие Kelburn.

Климатът в Уелингтън е умерен морски. Температурата рядко е над 25 °C или под 4 °C. Най-високата измерена температура е 31.1 °C, а най-ниската е минус 1.9 °C. Столицата обаче е известна с бурни южни ветрове през зимата, които са причина температурата да се усеща като много по-ниска. Като цяло времето в града е много ветровито целогодишно и се наблюдава високо количесто на валежите. Често срещано е образуването на слана в хълмистите предградия на града. Снеговалежите са рядко срещани. Количеството на валежите е най-високо през юни и юли.

В Уелингтън е роден Ръсел Кроу (1964 г.). Новозеландският актьор става популярен след участието си във филма "Поверително от Ел Ей" (L.A. Confidential). Успехът му продължава и със следващия му филм – "Вътрешен човек" (The Insider), в който играе заедно с Ал Пачино. Лентата получава голямо одобрение от критиката и е отличен с редица филмови награди, между които и Оскар за най-добър филм и за най-добър режисьор (Майкъл Ман). Върхов момент в кариерата на Ръсел Кроу е неговото участие във филма "Гладиатор" (Gladiator). Филмът е номиниран в 10 категории на наградите Оскар и в крайна сметка Ръсел Кроу получава Награда на Академията за най-добър актьор. Филмът е отличен с още четири награди Оскар, между които и награда за най-добър филм. През 2001 г. Ръсел Кроу участва във филма "Красив ум" (A Beautiful Mind). За ролята си в този филм той е номиниран за трета поредна година за награда Оскар за най-добър актьор.

Тук е родена и Катрин Мансфийлд (1888-1923 г.) – псевдоним на Катлийн Мансфийлд Бошам (на английски: Katherine Mansfield, Kathleen Mansfield Beauchamp, на френски Бошам), новозеландска и британска писателка. Често е цитирана редом с Чехов, Реймънд Клеви Карвър, Хемингуей, О'Хенри, Дино Будзати и Хулио Кортасар като една от най-великите представителки на жанра на късия разказ в света. През 2012 г. на български език излезе сборник "Избрани разкази" от софийското издателство Ентусиаст.

Нова Зеландия, наред с Австралия, е една от най-развитите държави в света, докато останалите страни от Океания се включват в групата на развиващите се.

Водещ стопански отрасъл е третичният сектор (сферата на услугите) – над 60% от БВП. Страната се отличава с интензивно селско стопанство, в което водещо място има животновъдството. Силно развити са хранителната, текстилната, целулозно-хартиената, химическата индустрия и металургията.

Нова Зеландия изнася месо, млечни продукти, вълна, хартия, риба, машини, метали и др. Внася машини, нефт, лекарства и други. Главните ѝ търговски партнъори са Австралия, Япония и САЩ. През последните десетилетия бързо се развива международният туризъм.

В страната преобладават християните – 95.8% (от тях протестанти – 79.6%, католици – 18.5%, православни – 1.9%), океанийско-християнски секти – 2.8%, конфуцианци – 0.6%, индуисти – 0.2%, други – 0.6 процента.

Нова Зеландия има богата и разнообразна култура. В нея са отразени елементи на европейски, полинезийски и азиатски културни традиции, внесени от заселилите се тук жители от цял свят.

Културата и традициите на маорите са изключително богати и разнообразни. Те включват в себе си както традиционни, така и съвременни изкуства. Традиционните изкуства като гравиране, тъкане, риторика, татуиране се практикуват в цялата страна. Следвайки стъпките на своите предшественици, тези хора пресъздават техниките, използвани преди хиляда години, като същевременно добавят и нови такива. Днес културните традиции на маорите включват още архитектура, симфонична и съвременна музика, театър и кино, изящни изкуства и литература. Всичко това в Нова Зеландия се развива постепенно и поддържа ниво от най-високи стандарти.

Културата в Нова Зеландия, както и навсякъде по света, има и една друга, неформална страна. Става въпрос за приятелското, искрено и непринудено отношение на хората, които живеят там. А това е може би една от основните характеристики, определящи образа на страната.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст