Автоголът на Борисов

Бойко Борисов

Ако са верни твърденията, че политическите конци в държавата ни се дърпат от някакви невидими кукловоди повече от четвърт век, това би обяснило поведението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в последните две предизборни кампании – за президент, и сегашната за парламент. Защото той прави всичко възможно, за да загуби изборите и да предаде властта.

Бойко Борисов е на път да провали кампанията на партията си за парламентарния вот на 26 март. Така, както "помогна" на кандидата си за президент Цецка Цачева. Докато тя обикаляше градове, градчета, села и паланки, придружена от вицето си Пламен Манушев и шефа на предизборния щаб и заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов, Борисов се явяваше в разни предавания в различни телевизии и говореше каквото му падне. Личеше си къде го стяга чепикът този ден. Защото на следващия имаше друго. Изместваше фокуса от кандидата за президент върху себе си и към собствените си страхове и фикс идеи по разни неособено важни за този тип избори теми. Да не говорим, че направи един тюрлюгювеч от правомощията на държавния глава и премиера на страната. Както написа едни потребител на социалните мрежи: "Тази жена (б.ред. Цачева) кампания не видя от него!"

Преди дни Борисов сътвори поредния тежък гаф, който се нарежда в списъка на серията фатални грешки, започнали със смяната (ни в клин, ни в ръкав) на кандидатурата ни за генерален секретар на ООН. Експремиерът не за първи път показва, че не може да владее емоциите си и реагира първично като дете. Ядосан от думите на водачката на червената листа в Хасково, журналистката Елена Йончева, че ГЕРБ крадат от санирането, Борисов избълва срещу нея обвинения, които спокойно могат да влязат в графата "фалшиви новини". Йончева има неблагоразумието да засегне не само "гордостта на ГЕРБ"  и основна защитничка и пропагандаторка на тази програма, фаворитката на експремиера Лиляна Павлова, ами настъпи и "любимия му паж" Делян Добрев. И понеже в главата на Борисов се въртят само милиони и милиарди, с които жонглира като акробат, той се сети за някакви пари, които били дадени преди години на френските тайни служби за някакво си "безобразие". И незнайно защо ги свърза с професионалната дейност на Елена Йончева.

"Питам, ако държавата България през една от централите си плаща на журналистка за интервюта в чужбина по няколко милиона струвайки, които даже нашето правителство беше принудено да ги плати. Туй ново лице, което си позволи за ГЕРБ да каже, че краде, ако продължи да каже още една дума, ще наруша закона и ще изляза да кажа, как бяхме принудени милиони да платим за нея", възмути се Бойко Борисов от думите на Йончева, че програмата за саниране е направена, "за да бъдат откраднати едни огромни пари".

Едва ли някъде другаде по света има държавник, който се заканва да разкрие държавна тайна само за да си върне, да удари, да отмъсти на политически опонент. Собственото неовладяно его е поставено високо над интересите на държавата, за която той би трябвало да носи отговорност. Такова поведение от човек, който твърди за себе си, че е най-подготвен за премиер, щеше да е смешно и жалко, ако не беше позорно и опасно.

"Великите умове обсъждат идеи, средните умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората", е прозряла преди много години Елинор Рузвелт, съпругата на 32-ия американски президент. Когато няма смислени аргументи да защити теза или твърдение, или да обясни неуспехите си (а той често няма), нашият двойно бивш премиер се нахвърля върху конкретна личност. Целия си първи мандат като премиер Борисов изкара на гърба на Станишев – с неговото име лягаше, с него ставаше, предшественикът му беше виновен за всичко. През втория му мандат "необходимият грешник" беше Орешарски.

Така, увлечен в собствените си дребни войни с отделни личности, Борисов стъпи накриво с Елена Йончева. Журналистката веднага го заплаши със съд, ако не докаже твърденията си, че за нейните репортажи и интервюта от най-горещите точки на планетата, и по-конкретно в Сомалия, са платени милиони от държавата. Водачката на хасковската листа на БСП дори му предложи честна сделка – който загуби в съда, да напусне политиката. "Убедена съм, че става въпрос за голяма лъжа. Ако се докаже, че това, което говори Борисов, не е лъжа, съм готова да се откажа от всякаква политическа дейност и да изляза от парламента. Но, ако се докаже, че Борисов лъже, ако е мъж и има чест и достойнство на държавник, тогава той да поеме отговорността и да напусне политическата сцена", заяви Йончева.

Но вместо да получи мъжки отговор от Борисов, той започна да призовава ексфинансовия си министър Симеон Дянков и шефове на спецслужби "на помощ", за да докажат те неговите твърдения. Само че от тяхната намеса и изявления по-скоро се разбра, че има смесване на различни събития, случили се приблизително по едно и също време. И Борисов или е заблуден, или подведен и трудно би доказал твърденията си дори на закрито съдебно заседание, тъй като очевидно става дума и за държавна тайна.

"Спомням си, че в самото начало на нашето управление внезапно излезе доста сериозен дефицит в БНТ. Това се появи при нас, защото БНТ се финансира от държавния бюджет. Тогава зададох въпроса откъде идва този дефицит", разказа бившият финансов министър във връзка с думите на Борисов. "Оказа се, че това са разходи за път, репортажи и интервюта зад граница на журналистката Елена Йончева. Става въпрос за няколко пътувания. При нас бяха представени няколко неплатени фактури. Едната беше за пътни разходи, другата за репортажи и интервюта. Така в БНТ имаше дефицит от предходната фискална година – по време на управлението на Сергей Станишев." Тогавашната шефка на обществената телевизия Уляна Пръмова обаче категорично отрече да са плащани някакви суми за пътуванията на Йончева, тъй като тя не е била служител на медията. Единственото, което е било договорено, е излъчването на репортажите й от горещите точки. "Командировката и цялата й работа по филма за Сомалия не са платени от бюджета на БНТ", заяви Пръмова. Тя допълни, че като премиер "Станишев също не е отпускал държавни средства за репортажите на Йончева. За всичките  си филми зад граница журналистката намира спонсори, чиито имена се изписват в заставката".

Обвиненията на Борисов вероятно се отнасят до едни 2 млн. лв., преведени през 2009 г., пак по думи на бившия премиер, от Националната разузнавателна служба на България към Франция в секретна операция. С тези пари може би е платен откупът на българския хуманитарен работник Данка Панчова, отвлечена през 2008 г. в Сомалия заедно с двама французи, двама кенийци и един белгиец. По същото време, докато тече операцията по освобождаването на служителите на френската неправителствена организация "Действия срещу глада", Елена Йончева снима документален филм на място за сомалийските пирати. Преди този случай пък е отвлечен "Маласпина Касъл", плаващ под чужд флаг, с 16 български моряци на борда. Плавателният съд беше похитен на 6 април 2009 г. от водите на Аденския залив и освободен на 9 май 2009 година.

Но това са само догадки. Истината ще стане известна чрез решението на съда, когато се стигне до него.

 

Предисторията

През 2013-а бившият транспортен министър Ивайло Московски падна в капана на същия случай и между него и журналистката Елена Йончева се разрази скандал. Той я обвини, че е използвала "Авиоотряд 28" и е пътувала на държавни разноски до Сомалия. "Нейните действия в Сомалия струваха на нашата държава няколко милиона лева. След това трябваше да се разплатим към Франция и ние платихме тази сума – правителството на ГЕРБ. Нека тя да разкаже", обяви Московски в качеството си на депутат тогава. И добави предизвикателно: "Разбира се, не всеки журналист има честта и възможността да е приятел на лидера на БСП Сергей Станишев, за да постигне тези "добри ефекти" за държавата си".

Йончева реагира светкавично. Тя категорично отрече за пътуването й до Аденския залив през 2009 г. да са плащани държавни пари и заплаши, че ще съди Московски за клевета. "Нито полетът, нито снимките са направени с финансовото, логистично или организационно съдействие на която и да било българска или чужда държавна институция", заяви журналистката и уточни, че може да го докаже с документи. Йончева отрече и плъзнал слух, че милионите били дадени за откуп, защото самата тя и операторът й били отвлечени.

От направената тогава проверка стана ясно, че Елена Йончева не е летяла на правителствения самолет до Сомалия. Дни по-късно Московски й се извини. Той заяви, че оттегля думите си, че "българската държава е платила за нейната журналистическа работа в Сомалия". Йончева пък се отказа от завеждане на дело. Тя сподели, че Московски й се обадил по телефона и звучал много искрено. Казал й, че е бил подведен, но не назовал от кого.

 

Странична жертва

Служебният премиер Огнян Герджиков уволни медийния си съветник Иван Гарелов след негово участие в телевизионен блок, където той защити колежката си Елена Йончева, с която е работил дълги години в националната телевизия. Това стана, след като Герджиков получи sms от Бойко Борисов с оплакване, че служебното правителство взима страна в спора и въпрос: дали думите на дългогодишния водещ на "Панорама" са официална позиция на служебното правителство, като се има предвид позицията, която заема в него.

"Атаката срещу Елена Йончева е била подготвена предварително. Това действие го задвижи Бойко Борисов. Залогът става много голям. Той залага цялата кампания на ГЕРБ", обяви журналистът Иван Гарелов в национален ефир, след като беше уволнен от премиера Герджиков, защото нямал право да изразява лична позиция, докато е негов медиен съветник. По повод уволнението си Гарелов обясни: "Мотивите са, че съм ангажирал кабинета, защитавайки Елена Йончева. Само че аз я защитих като мой колега. Обяснено ми беше, че с изказването ми лично съм засегнал бившия министър-председател Бойко Борисов."

Проф. Герджиков пък обясни освобождаването на Гарелов с нарушаване на правилото за неутралност на служебното правителство в предизборната кампания. Премиерът посочи, че е недопустимо член на политическия му кабинет да коментира и да взема страната на който и да било участник в предизборната кампания. "Дълбоко уважавам Иван Гарелов. Когато го представях пред Министерския съвет като част от политическия кабинет, казах, че това е медийният гуру на България", заяви Герджиков. При телевизионното му участие обаче в него е проработил "журналистическият нагон", като е изпуснал очевидно факта, че "той е част от кабинета на министър-председателя, а в условията на една предизборна кампания е абсолютно недопустимо да се нарушават правилата". "Той за съжаление ги наруши и това е достатъчно основание, макар и с много голямо съжаление, да уволня г-н Гарелов", каза Герджиков.

Той омаловажи получения от Борисов sms. "Никакво значение няма има ли SMS-и, има ли жалби, има ли песнопения. Никакво значение няма това, въпросът е чисто принципен. Това е въпрос на право и на морал. Има мое принципно решение. Толкова", отсече професорът.  

Лидерът на БСП Корнелия Нинова веднага обвини Борисов, че продължава да управлява държавата чрез sms-и. Експремиерът пък се оправда, че ако можел да влияе на служебния кабинет, щял да върне всички уволнени областни управители, както и главния секретар на МВР.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст