Румъния купува 20 изтребителя Ф-16

румънски Ф-16 румъния

Румъния възнамерява да придобие 20 изтребителя Ф-16, осемколесни бронетранспортьори и друго оборудване за армията, заяви министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш, съобщи Фокус, позовавайки се на румънски медии.

Тези планове може да бъдат обсъдени на предстоящия Върховен съвет за националната отбрана. В Букурещ все още не са много сигурни от къде ще закупят самолетите, но се предполага, че доставките може да бъдат направени от САЩ.

Леш подчерта, че би желал възможно по-голямо включване на румънската индустрия, държавна и частна.

Бившият министър на отбраната Михня Моток бе заявил през декември, че Румъния планира да купи още една ескадрила Ф-16 от САЩ. През миналата година страната придоби общо 12 броя Ф-16 от Португалия и официално получи първите шест от тях в края на септември. През настоящата 2017 г. държавата е планирала да увеличи разходите за отбрана до 2 % от БВП спрямо 1,4 % през 2016 г. Тазгодишният бюджет на военното министерство възлиза на над 3,6 млрд. евро.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст