Брюксел налага по-строги проверки на храните

храни

Депутатите от Европейския парламент приеха планове за засилване на проверките на храните от фермата до трапезата. Новите правила, предварително договорени със Съвета на ЕС, целят да подобрят проследяването на произхода на храните, да намалят измамите и да възстановят доверието на потребителите. Законодателството ще осигури всеобхватна, интегрирана и по-ефективна система за контрол в областта на храните, фуражите, ветеринарните и фитосанитарните изисквания, биологичното производство и др.

Докладчикът по темата Кари Каденбах (С&Д, Австрия) заяви: "Много потребители имат сериозни въпроси относно мониторинга на храната и сигурността на снабдителната верига за месни продукти. Европейският парламент се постара да отговори на тези въпроси и да приеме текст, който да позволи на компетентните власти ефективно да се борят с измамите". Предвидени са и сериозни наказанията за умишлени нарушения.

За да се създаде хармонизирана обща рамка, в един нормативен текст са включени всички официални проверки за всички сектори в хранително-вкусовата верига, които понастоящем са разделени между 16 регламента и директиви. Освен това се премахват препокриващи се нормативни текстове и се въвежда гъвкав подход, който позволява бързи реакции в извънредни ситуации.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст