Герджиков: Трябва да дадем ясен знак, че искаме да влезем в еврозоната

х-л Балкан Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическият институт към МВнР организират публична дискусия на тема: „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС“  Огнян Герджиков Илия Лингорски

България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в "чакалнята на еврозоната" – ERM 2. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на публична дискусия "Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС", организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР. "Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля", отбеляза Герджиков.

Той декларира още, че ако след изборите България не съумее да излъчи своевременно правителство, ще се наложи служебното правителство да излъчи еврокомисар.

"ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж", коментира премиерът идеята за Европа на две скорости. Той е убеден, е България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.

"Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не е борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство, посочи той. Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел", заяви Герджиков.

Герджиков изтъкна бежанската криза, както и припомни как Хан Тервел спира арабските нашественици. Именно той създава първите гранични войски, които да бранят Европа от нашественици. Тогава не сме били в Шенген, но сме опазили континента. И сега пазим Европа, посочи той.

Премиерът каза, че си представя бъдещето на Европа като Съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединена в многообразието.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст