Можем ли да надхитрим автокрадците?

кат

Намаляват на кражбите на автомобили през последната година. Това сочат данните на Министерството на вътрешните работи. Все пак едва 10 процента е разкриваемостта на извършителите на тези престъпления, отбелязва БНТ.

Най-много са откраднатите немски марки коли, защото такъв е предимно автопаркът в родината ни. По-старите коли – 10-годишни и нагоре, се крадат и се разфасоват за авточасти, докато по-новите и луксозни се препродават, като голяма част заминават директно за чужбина.

През 2015 година откраднатите автомобили са били 4018. Това означава, че през годината всеки ден поне 7-8 шофьора са осъмвали без автомобилите си. Година по-късно кражбите са намалели с малко над 20 процента, като броят им през 2016-а е 3239.

Голяма част от тези кражби остават неразкрити и без последствия. Статистиката обаче сочи, че се увеличава разкриваемостта на автокражбите. Ако през 2015-а са били разкрити 6.19 процента от апашите, грабили коли в България, то през миналата година разкрити извършители с повдигнати обвинения са 9.59%.

Най-много си остават кражбите в големите градове. София, Пловдив, Бургас и Варна. В София тe са най-много – 2439 през 2015-а и 1851 откраднати коли през 2016-а. Пловдив следва в класацията със 142-ма собственици на коли останали без возилата си срещу 136 през 2016-а. Двата големи морски града – Варна и Бургас, си съперничат по кражби на коли, като Варна печели с 368 откраднати автомобила през 2015-а срещу 228 в Бургас.

Случва се при кражба на кола собствениците да са готови да дадат откуп на крадците, за да си получат колата обратно. Любопитна подробност в данните на Министерството на вътрешните работи е броят на разбитите коли с цел кражба на части от тях. Отново виждаме намаление в цифрите – през 2016-а година разбитите коли са били 5285. Разкритите кражби от коли са 14 процента, като през 2015 са били 11 процента от всички обявени в полицията случаи.

В случай, че разбият колата ви или я откраднат, първото нещо, което трябва да направите, е да съобщите за това в полицията с талона на автомобила си. Задължително там ще трябва да попълните заявление с обстоятелствата, при които е станал инцидента. Ако колата ви е застрахована, трябва да се уведоми и застрахователя в рамките на 24 часа след събитието. В полицията имат и случаи на фалшиви кражби на коли предимно при по-новите с цел получаване на застраховката.

Можем ли обаче да надхитрим автоджамбазите? Има ли специални трикове, които можем да приложим, за да предпазим автомобила си от зложелатели? Интересни съвети дава автомобилният състезател Румен Дунев в репортажа на Ирина Шуликова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст