Партията на премиера Рюте спечели изборите в Холандия

рюте

Дяснолибералната Народна партия за свобода и демокрация на премиера Марк Рюте печели парламентарните избори в Холандия, побеждавайки антиислямската Партия на свободата на Герт Вилдерс, показват първите резултати, цитирани от Асошиейтед прес.

Партията на Рюте е получила 31 от 150 места в Долната камара на парламента, следвана от три партии с по 19 места – Партията на свободата на популиста Вилдерс, дясната Християндемократически призив и ляволибералната "Демократи-66".

Големият губещ на вчерашния вот е Партията на труда, от която е председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум. Тя претърпя истинска катастрофа, смъквайки се от 38 места до само 9. Според Асошиейтед прес, при този резултат изглежда малко вероятно Дейселблум да задържи поста си начело на Еврогрупата, която направлява общата монетарна политика на страните от еврозоната.

Регистрирана е най-високата за последните 20 години избирателна активност. Според анализатори Марк Рюте е успял да мобилизира голяма част от пасивния електорат да го подкрепи пред лицето на неизвестността, ако Вилдерс дойде на власт с неговите гръмки обещания да "деислямизира" Холандия и да я изкара от Европейския съюз. Възприетата от Рюте твърда линия в дипломатическия конфликт с Турция, разразил се в последните дни на предизборната кампания, също му е дала предимство пред основния съперник.

Резултатите от изборите в Холандия успокоиха Европа. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави холандците за "вота им против екстремистите". Германският канцлер Ангела Меркел също поздрави по телефона Марк Рюте.

"Поздравления за холандците, че спряха надигането на крайната десница“, написа в Туитър и френският външен министър Жан-Марк Еро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст