“Разпъваха” Лозан Панов, докато той посрещаше Кьовеши

Следващата седмица Висшият съдебен съвет ще решава дали да бъде направен одит за всичките уволнения и съкращения, направени от председателя на Върховния касационен съд от началото на мандата му. Това е поредният удар върху Панов, подготовката за който започна още на заседанието на пленума на  ВСС в четвъртък (16 март).

Панов не можа да присъства на това заседание, тъй като по същото време трябваше да посрещне като домакин Лаура Кьовеши – главен прокурор на румънската Национална антикорупционна дирекция. Тя дойде у нас специално, за да представи румънския опит в борбата с корупцията на конференция, организирана от Панов. Всъщност шефът на ВКС  беше и единственият от "тримата големи" в нашата съдебна власт, който присъства на този форум. Конференцията се оказа очевидно безинтересна за голямата част от членовете на ВСС, включително и за неговия представляващ Димитър Узунов. А всички опити на някои от "непослушните" членове във ВСС: Калин Калпакчиев и Соня Найденова, да издействат отлагане на заседанието на съвета само с няколко часа, докато свърши форумът, удариха на камък. Така обаче заседанието на ВСС протече в отсъствието на голяма част от "инакомислещите" в съвета – Панов, Калпакчиев, Найденова, Камен Иванов и Елка Атанасова.

Още в началото Галя Георгиева предложи "извънредно" да бъдат изслушани няколко съкратени в последните седмици служители на ВКС (по нейна информация ставало дума общо за около 20 души). Подобна процедура никога досега не бе правена точно в пленум на съвета, но Георгиева мотивира безпрецедентното си искане с опасенията, че ако тези съкращения се окажат незаконни, бюджетът на съдебната власт ще трябва да покрива разноски и обезщетения.

Явиха се шестима: шофьори, счетоводителка и служител в IT-отдела на съда. Според тях съкращенията им са в нарушение на закона, защото щатовете им реално не са били съкратени, а за техните места имало обявени конкурси. Веднага след като те напуснаха залата, Галя Георгиева поиска проверка не само на конкретните, но и на всички съкращения и назначения, правени от Лозан Панов от назначаването му до днес. И "умаленият" състав на ВСС като нищо щеше да приеме веднага това решение, ако не се беше намесил главният прокурор Сотир Цацаров. Той припомни, че е нормално първо да бъде чут Панов, преди да се реши какво изобщо ще се случва. Така решението за "разпъването" на Панов се отложи за следващия четвъртък. Но като се имат предвид тежненията и страстите във ВСС, то надали ще му се размине.  
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст