Съд в Хаваите блокира и новия указ на Тръмп срещу имигрантите

Чин

Федерален съдия на Хаваите, които са щат на САЩ, блокира новата забрана на президента Доналд Тръмп за влизане в САЩ на пътници от шест мюсюлмански страни. Това стана броени часове преди забраната да влезе в сила, предадоха Ройтерс и ДПА.

Американският областен съдия Дерик Уотсън наложи спешна забрана на президентския указ, който имаше за цел временно да забрани влизането в САЩ на повечето бежанци, както и на пътници от шест мюсюлмански страни. Същата съдба имаше и предишният указ на Тръмп от 27 януари по същия въпрос, в който "карантинните" страни бяха седем.

В ревизирания указ, издаден на 6 март, от списъка бе изключен Ирак. Той предвиждаше 90-дневна забрана за граждани на Судан, Сирия, Иран, Либия, Сомалия и Йемен да влизат в САЩ. Според генералния прокурор на Хаваите Дъглас Чин, който представи иска, указът наврежда на Хаваите, които зависят от туризма, и нанася щети на етническото разнообразие на щатското население.

С това мнение се солидаризира и съдия Уотсън, който добави, че вторият указ нарушава клауза от американската конституция, която не позволява дискриминация по религиозни причини. Според критици на забраната тя дискриминира мюсюлманите.

Доналд Тръмп каза, че решението на федералния съд в Хонолулу е безпрецедентно превишение на пълномощията от страна на съдебната власт.

В реч пред многобройни свои привърженици в Нашвил (щата Тенеси) той подчерта, че е готов да се бори докрай срещу решението на съдията и ще да стигне до Върховния съд по въпроса, ако се наложи.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст