Kакво има в сиренето и кашкавала?

магазин Темпосирене

Колко палмово мляко в сиренето и кашкавала сме консумирали през последната година и ще поскъпнат ли млечните продукти? Рубриката "Георги Георгиев на твоя страна" дава отговор на въпроса. Има ли млечни продукти без мляко и лъжат ли ни преработвателите със сирене, напомпано с вода, нишесте и ензими? И още – ще поскъпнат ли тези продукти на щанда, пита се Нова ТВ?

Средно годишно консумираме 58 хиляди тона сирене и 34 хиляди тона кашкавал. Имитиращите продукти са около 19 хиляди тона. Това означава, че средно всеки българин през миналата година е изял 9 кг сирене, 5 кашкавал и почти 3 килограма имитиращи продукти. През миналата година до трапезата ни са достигнали 25 хиляди тона сухо мляко и 12 хиляди тона палмово масло. Това са количествата, които мандрите у нас са внесли и използвали в производството на млечни продукти, показва анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство.

Прогнозата е вносът на такива суровини – заместители на млякото и мазнините да расте. В момента производството на краве мляко в страната е паднало на критични равнища – 1,1 млн. литра.

Нагоре ще вървят и цените на млечните продукти, прогнозират анализаторите. Какво съдържат сиренето и кашкавалът в търговската мрежа и защо сиренето ни струва повече – ето какво показа нашата проверка.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че "домовата книга" на президента Румен Радев трябва да се допълни?

Подкаст