ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ГАЗ-ят ни до дупка! Докога?

КЕВР заседание за увеличение цената на прриродния газ Иван Иванов - председател на ДКЕВР

Истински йезуитски номер ни спретна Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Даже направо може да си го наречем калташки. Мълчаха като риби до изборите за увеличението на цените, а след това за нула време така дълбоко бръкнаха в джоба на бизнеса и на битовите потребители, че те дълго ще се чудят откъде им е дошло.

Ако някой още не е разбрал – от 1 април природният газ поскъпва с 29.64%, топлинната енергия в цялата страна  скача в границите на 18-38 на сто, а цената на такса "задължение към обществото" ще подскочи от 35.77 на 37.02 лв. за мегават. Да не забравяме, че столичани ще бъдат "сурвакани" и от повишаването на тарифата на "Софийска вода" с 18% – до 2.16 лв. за куб. метър. Както и че цените на електроенергията също скачат от 1 април. Макар и само с 1 процент.

Лошото е, че регулаторът отново не можа да влезе в ролята на политически независим орган, който трябва да намери точния баланс между интересите на потребителите, от една страна, и на дружествата за комунални услуги, от друга. А точно по тази причина изборът на членовете му бе прехвърлен като отговорност от правителството към Народното събрание през 2015 година. 

Вместо в прав текст да каже, че се налага увеличение на цените, което да обоснове и аргументира, повече от месец председателят на институцията Иван Иванов шикалкавеше как няма да прави никакви изявления до изборите, защото решенията на комисията можело да бъдат използвани от политическите партии. И така някак, уж съвсем между другото, КЕВР се промуши през вратичката в Закона за енергетиката, даваща му възможност да приеме новите тарифи, без те да са били подложени на обществено обсъждане. Където със сигурност критиките от страна на бизнеса и на потребителските организации щяха да бъдат унищожителни.

Всъщност членовете на комисията свършиха мръсната работа на политиците. Защото каквото и правителство да бъде сформирано, то ще започне на чисто, без заплахата да стане жертва на народното недоволство. Ще си има и изключително удобно извинение: "Не ние вдигаме цените на газа и парното, те поскъпнаха по време на служебното правителство!". То носи отговорността!

Нещо повече – следващите управленци ще могат да се "закичат" и с евентуално последващо намаление на тарифите – за каквото намекна Иван Иванов. "Имам сериозни надежди, че нещата ще се променят до началото на следващия отоплителен сезон, защото сигурно ще имаме ясен срок, който ще ни бъде даден за предоговаряне на условията с "Газпром" и премахване на клаузите, които правят зависима цената на природния газ от петролните деривати мазут и газьол", каза той. И добави, че междувременно петролът е намалял с около 5 долара от 7-8 март, спаднал е и курсът на долара, но всичко това не можело да бъде отчетено сега.  

Казано ясно и просто, за пореден път шепа чиновници на държавна издръжка извиха ръцете на бизнеса, който прави икономиката на страната, и уж трябва да му се дават всички възможни стимули, за да се развива. За битовите потребители пък остава надеждата, че времето започна да се стопля и голямата секира няма да се усети. Поне до есента…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст