ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дилърите заложиха на сигурното

тръмп

Петър Драмов

УниКредит Булбанк АД

 

Пазарите все по-ясно осъзнават, че инициативите на Тръмп най-вероятно ще претърпят пълен крах, а това означава, че очакваният подем на най-голямата икономика няма да е така изявен, както се очакваше. Ето защо инвеститорите и дилърите заложиха на по-сигурните, но по-нискодоходни държавни облигационни емисии и позагърбиха корпоративните книжа. Това е причината цената на щатските държавни книжа да се покачи. Те предизвикаха "мексиканска вълна" и повлякоха със себе си книжата и на всички останали страни по света.

Българските еврооблигационни емисии също поскъпнаха.

Но пък в това време акциите поевтиняха, а борсовият индекс Down Jones Industrial average се стопи с 400 пункта – до 20 600 пункта.

Изборите у нас посочиха ясен победител и това насърчи инвеститорите в български книжа, това беше допълнителен стимул за покупка на българските ДЦК.

Най-дългосрочната ни емисия с падеж през 2035 г. добави 40 цента към стойността си, достигайки петмесечен пик. Доходността й се понижи с 10 базисни пункта – до 2.97% на годишна база. Цените на книжата ни с падежи през 2028 г. и 2027 г. също се повишиха до нивата от началото ноември 2016 година. Само за последната една седмица те се търгуват  съответно със 110 и 80 евро цента по-високо. Възвръщаемостта им се понижи с по 10 и 8 базисни пункта и в момента е 2.15 и 2.00% годишно.

По-краткосрочните ни емисии с падежи 2024-а, 2023-а и 2022 г. също поскъпнаха. С 60 евроцента по-висока е и цената на емисията с падеж след седем години. С по 30 евроцента поскъпнаха и другите две емисии с падежи след шест и пет години. Доходността им съответно се понижи с по 7 базисни пункта, достигайки съответно 1.44, 1.03 и 0.72% на годишна база.

Българските държавни ценни книжа са по-атрактивни не само за нашите, но и за чуждестранните инвеститори, което се дължи и на понижаващите се котировки на CDS (Credit Default Swap). Равнищата на десетгодишните книжа се понижиха до четиригодишното си дъно. Вече втора седмица търговията с този инструмент, който показва каква е оценката на пазарите за вероятността България да не може да си обслужва дълговете, гравитира около 150 базисни точки.

Търговията с дълговите ни книжа на вторичния междубанков пазар се оживи. Дилърите се концентрираха най-вече върху книжата в най-дългия край на кривата. Облигационните ни емисии, деноминирани в левове и с остатъчна срочност от 8 и 9 години до падежа им, се търгуваха емисии при 1.7% годишна възвръщаемост. Тези с падеж след 10 години се разменяха в тесния диапазон между 1.75 и 1.78% годишно. Държа да отбележа и сделката с книжа със срочност от близо четири години. Тя се осъществи при 0.16% годишна доходност.

Коментирайки тези сделки, трябва да имаме предвид факта, че свръхрезервите на банките, които са близо 7 млрд. лв., отлежават по сметки при централната ни банка при минус 0.4 процента.

В емисионния календар на Министерството на финансите е залегнал аукцион в края на април, на който ще бъдат предложени допълнително количество книжа с номинална стойност 60 млн. лв. от емисия с падеж след четири години. Това ще е вторият търг за продажба на обеми от тази емисия. Първият бе в края на февруари, когато бяха пуснати в обращение книжа отново с номинал 60 млн. лв. и при доходност 0.18% на годишна база.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че на протеста срещу БФС част от униформените са превишили правомощията си?

Подкаст