ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Лондон не ще да плаща за Брексит

брексит тереза мей

Великобритания не възнамерява да плаща на Европейския съюз огромни суми като компенсация за прекратяване на членството си, заяви британският министър по въпросите на Брексит Дейвид Дейвис, цитиран от Ройтерс. Изказването му бе по повод коментарите в медиите на Острова за вероятността Лондон да бъде принуден да плати за излизането си от общността 50 млрд. паунда.

"Всъщност до момента не сме получавали подобно искане от Европейската комисия. Нашата позиция обаче е ясна – ние ще изпълним задълженията си, тъй като сме страна, спазваща законите", отбеляза Дейвис, като подчерта, че "ерата на огромните суми, изплащани на ЕС, е към края си", а с излизането на Великобритания ще приключи окончателно.

Главният преговарящ на Евросъюза Мишел Барние каза неотдавна, че "когато дадена страна напуска, няма наказание, няма цена за напускането, но трябва да се уредят сметките" и припомни, че Лондон има все още неплатени ангажименти към годишните бюджети на съюза (този за 2017-а е близо 158 млрд. евро). Общността иска също така англичаните да изпълнят ангажиментите си, поети по структурните фондове и други многогодишни програми, както и своя дял от гаранциите по отпуснати заеми.

Дейвид Дейвис изтъкна и че правителството на Великобритания възнамерява да преобразува действащите в момента на територията й европейски закони в свое национално законодателство. Целта е да се "даде на бизнеса, работниците и потребителите необходимата сигурност" при напускането на ЕС.

Междувременно британският посланик в София Ема Хопкинс посочи в интервю за bTV, че Обединеното кралство ще продължи да предлага сигурно убежище на живеещи в него чужденци, но ще има промяна в правилата, по които българите ще кандидатстват за работа. По думите й "ще определим в кои сектори на икономиката се нуждаем от работници и ще привличаме там хора". Ще бъде запазена обаче политиката по отношение на българските студенти.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст