ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ОП – Разград предаде на съд жена за укриване на данъци в големи размери и използване на документ с невярно съдържание

Прокурор

По внесен от Окръжната прокуратура в Разград обвинителен акт на съд е предадена Гюлхан Р. от село Ясеновец, която избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи размери и използвала документ с невярно съдържание за получаване на месечни помощи за дете – по член 255, ал. 1, т. 1 и по член 212, ал. 1 от Наказателния кодекс. И двете деяния 37-годишната подсъдима извършила като продължавано престъпление.

През периода от 2010 до 2013 год. Гюлхан Р. започнала да получава с преводи различни суми от граждани на Република Турция, Русия и Швейцария. Чрез международните системи за разплащане подсъдимата получила лично през този период 53 064 евро, 4335 щатски долара и 198 лева, като левовата равностойност на преводите според счетоводно-икономическата експертиза по делото възлизали на  110 195 лева.

Дължимите данъци, които подсъдимата трябвало да заплати като местно данъчно задължено лице, били в размер на 10 138 лева, което е в големи размери. Гюлхан Р. не е подала данъчни декларация за получените от чужбина доходи.

За да отглежда единственото си дете, тя знаела, че има право на социални помощи като безработна. Подала молба-декларация в Агенцията за социално подпомагане в Разград, в която заявила, че не получава доходи, като скрила сумите от чужбина. С тях тя и детето й разполагали със средномесечен доход в размер на 1506 лева за периода от февруари 2009 до януари 2010 г. Така получила социални помощи в размер на 420 лева.

В хода на досъдебното производство 37-годишната жена не дала обяснения. Като отегчаващи отговорността й обстоятелства прокуратурата посочила в обвинителния акт проявената от Гюлхан Р. престъпна упоритост.

Предстои делото срещу подсъдимата да бъде насрочено за разглеждане в Разградския окръжен съд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст