ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще има ток за зоната в Божурище

божурище зона индустриален парк

Мощностите, необходими за захранване на "Икономическа зона София-Божурище", вече са крайно недостатъчни. Липсвал и валиден предварителен договор с електроразпределителното дружество ЧЕЗ, който по принцип е задължителна част от документацията, необходима за издаване на разрешение за строеж. Всички тези проблеми бяха очертани на среща на министъра на икономиката Теодор Седларски с представители на "Национална компания индустриални зони" ЕАД и "ЧЕЗ Разпределение България". Добрата новина е, че бяха намерени и начини за тяхното решаване.

В резултат на разговорите е сключен предварителен договор с електроразпределителната компания, който ще може да се променя с взаимно съгласие при необходимост от увеличаване на натоварването. Едновременно с подписването на контракта е подадено и искане за увеличаване на предоставената мощност. От Министерството на икономиката отбелязват, че по този начин оказват съдействие и на фирмата "Клайммат" – дъщерна на "Уолтопия", произвеждаща висококачествени настилки за катерене. В началото на март собственикът на "Уолтопия" написа гневно отворено писмо до ръководството на друга зона – "София тех парк", в която се е сблъскал с редица неуредици и неизпълнени ангажименти. Сред тях бе и обещаното независимо електрозахранване от два източника, т.е. първа категория ток. Явно сходен проблем е имало и в Божурище. 

Иначе зоната, разположена в близост до пътя към Калотина, е една от най-динамично развиващите се през последните няколко години. В началото на 2017-а правителството отне от Министерството на отбраната управлението върху терен от 115 дка в местността "Матерка" край с. Гурмазово и го прехвърли на "Национална компания индустриални зони" ЕАД. Той трябва да послужи за осигуряване на парцели за инвеститори и изграждане на прилежаща инфраструктура.

Последното засега сериозно вложение в Божурище бе на най-големия производител на машини за вакуумни опаковки в света – Multivac, който чрез българското дружество "Мултивак България Продакшън" ЕООД инвестира над 37 млн. лв. в изграждането на свое предприятие. Преди това заявка за два логистични центъра на обща стойност над 5.5 млн. лв. дадоха "Дриимс транс" – с нови 2000 кв. м закрити складове, 25 хил. кв. м открити складове и офис сграда с площ 500 кв. м, и "Вак инвест", която в рамките на следващите пет години планира да изгради над 5000 кв. м складове.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст