И “периферните” книжа платиха данък на политическите трепети

Финанси

Резултатите от президентските избори във Франция доведоха до сериозна доза облекчение сред инвеститорите. Въпреки това всички  очакват 7 май, когато ще е вторият тур с известна, макар и минимална, доза безпокойство. Френските ДЦК бяха едни от търсените през изминалите пет търговски сесии и  доходността им в десетгодишния матуритет отбеляза седмичен спад от 2.8 базисни точки до 0.893 процента.

Понижението на политическата несигурност оказа позитивно въздействие и върху дълговете на страните от периферията на еврозоната. Въпреки че те не бяха тотално защитени от разпродажбите, разликите между тях и смятаните за най-сигурни немски бундове отбелязаха сериозно понижение през изминалата седмица. Към края й само белгийските, италианските, френските и испанските доходности остават по-високи от средноаритметичните през последната година. Въпреки това продавачите преобладават в сделките с  тези дългове. Доходността на десетгодишните  италиански книжа  отбеляза седмичен ръст от 5 базисни точки до 2.304%, а тази на испанските  остана без промяна – на равнища от 1.688 процента. На този фон пренасочването на финансови потоци към по-рискови активи доведе до сериозно ценово отстъпление на немските бундове – доходността на книжата с десетгодишна срочност  се повиши с цели 12.2 базисни точки – до 0.364 процента.

Във Великобритания последиците от брексит  също основна тема на пазарите. Анализатори на Блумбърг изразиха  очаквания да намалее  темпът на растеж на БВП и същевременно на увеличаване на инфлацията по време на преговорите за напускане на ЕС. Това определя по-голяма роля  на "Бенк ъф Ингланд" за задържане на ниските лихви на Острова, но въпреки това британските инвестиции не изглеждат апетитни. Доходностите, търсени от инвеститорите по десетгодишните джилтове, отбелязаха седмичен ръст от 2.7 базисни точки до 1.095 процента.

В САЩ президентът Тръмп продължава да е в центъра на всяко рязко движение на пазарите. През седмицата той предложи план с данъчни реформи, който включва намаляването на корпоративния данък с цели 20 процентни пункта до 15% плоска норма, както и предложение за еднократно облагане на офшорните сметки на компаниите с 10%, което се приема за квазиданъчна амнистия. Въпреки несигурността около възможността за приемането на тези мерки от Конгреса на САЩ пазарите на акции реагираха моментално със сериозни ръстове за основните индекси. Тези повишения бяха съпроводени с разпродажби на трежърита, чиято десетгодишна доходност се повиши с 9.7 базисни точки до 2.33% през изминалата седмица.

 

Николай Ваньов, CFA

Главен експерт, Инвестбанк АД

Коментарът не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст