ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ръководител на строителен обект в Разград с условна присъда за смърт при трудова злополука

Ръководител на строителен обект в Разград получи условна присъда за причиняване на смърт при трудова злополука. Състав на Окръжният съд наложи днес на Ахмед Салтък наказание от една година и четири месеца лишаване от свобода. Присъдата му бе отложена с три години и шест месеца изпитателен срок. Тя бе постановена в условията на съкратеното производство, тъй като подсъдимият е направил самопризнания.

Мъжът бе признат за виновен в това, че на 9 март м.г., като ръководител на строителен обект, поради немарливо изпълнение на задълженията си и нарушавайки правилата за безопасни условия на труд е причинил по непредпазливост смъртта на 44-годишния Идриз Курдов от село Мортагоново.

Според обвинителния акт подсъдимият е бил назначен от фирма "Валли 10" като техник и ръководител на обекта, като е трябвало да упражнява постоянен контрол по безопасност на труда. Идриз Курдов е бил общ работник на изграждащата се инсталация за изгаряне на опасни отпадъци в района на бившата автобаза на "Антибиотик". По време на изкопни работи за прекарването на водопровод, той е полагал тръба заедно с друг работник, който предупредил Салтък, че има опасност от срутване и трябва да прекратят работата. По настояване на подсъдимия обаче двамата влезли в изкопа, но заради дъждовното време се е свлякла земна маса, която затрупала Идриз. Въпреки че успели да го извадят, пристигналата Спешна помощ само констатирала смъртта му.

Вещите лица установили, че изкопът не е бил укрепен, въпреки че е имало подготвено предпазно укрепително съоръжение, което не е било използвано.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст