ИМЕНА

Конференция "Дигиталното банкиране - бъдещето днес" Нина Стоянова подуправител на БНБ

Предстои Българската народна банка да започне работа по проект за изграждане на директна връзка между Депозитара на ДЦК и системата на "Българска фондова борса" АД. Това обясни подуправителят на Централната банка и ръководител на управление "Банково" Нина Стоянова. По думите й се очаква търговия с ДЦК да се извършва и на регулирания пазар. По този начин ще се постигне допълнително развитие на пазара на ДЦК и насърчаване на по-нататъшната му интеграция към единния финансов пазар в Европейския съюз.


От това, което виждам до момента, в хода на разговорите за съставяне на кабинет, социалната политика е като една купа с бонбончета и всеки обещава, че ще даде по-голямото бонбонче.  Това каза бившият социален министър и директор на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков. Според него няма реформа – не се вижда такава, не се вижда и да се предлага нов модел. По-скоро има опит за успокояване на обществото.


Скептичен съм, че средната заплата ще достигне 1500 лв., каквито са обещанията на бъдещото правителство. Това е възможно, ако икономиката отбележи ръст от 4.5 -5 на сто. Това мнение изрази Явор Алексиев от Института за пазарна икономика.

Увеличението само на минималната пенсия е тотално погрешен подход. То е против логиката на цялата пенсионна система и ощетява страшно много хора. Това коментира бившият социален министър Ивайло Калфин. Според него много по-добре е да се даде допълнителна социална помощ на хората с най-ниски пенсии, отколкото да се увеличава минималната. Когато се увеличават най-ниските пенсии, това означава, че хората с най-ниски осигуровки и най-малък стаж на практика ще получават същото или сходно с тези, които са с повече стаж и по-високи осигуровки, напомни Калфин.

Лидерите на държавите членки на Европейския съюз търсят инструмент за ускоряване на интеграцията. През следващите години обаче не се очаква засилване на този процес поради обратната тенденция, която се наблюдава в момента. Това коментира финансистът Емил Хърсев по повод идеята за създаването на единен бюджет в еврозоната. По думите му уеднаквяването на позициите на отделните държави може да се случи едва след официалното излизане на Великобритания от Общността.

Прекратяване на експлоатацията на труда у нас и модерното робство, това поиска от парламента омбудсманът Мая Манолова. Тя внесе пакет от законодателни промени в парламента заедно с ръководството на КНСБ. Промените ще пресекат опитите за експлоатация на труд и модерно робство, обясни омбудсманът. Ежедневно сме залети от жалби срещу некоректни работодатели, които издевателстват над своите работници – не плащат заплати, осигуровки, не плащат извънреден труд, не изпълняват своите социални ангажименти. Налага се ежедневно да гасим пожари, заяви Манолова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст