Борисов получи мандат за трети път

Президентство Връчване на мандат за съставяне на правителство Бойко Борисов Румен Радев...

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов получи за трети път мандат за съставяне на правителство. Той му беше връчен от президента Румен Радев в четвъртък (27 април) на "Дондуков" 2. Борисов има седмица да представи на държавния глава новия Министерски съвет. На 4 май кабинетът трябва да бъде гласуван от парламента.

"Надявам се вие и вашите коалиционни партньори да излъчите убедителни кандидатури за министри. Вярвам, че ще отговорите с управленската си програма на най-насъщните очаквания на българите – сигурност, доходи, справедливост и законност. Убеден съм, че опитът ви от миналото ще бъде ваш добър съветник", каза президентът и пожела успех. 

След като взе мандата, Борисов обяви: "Имаме няколко дни да изпълним коалиционното споразумение със съдържание от кадри – експерти, политици. Да има баланс в него". По думите му всички хора, които предстои да заемат министерски и заместникминистерски постове, трябва да бъдат така подбрани, че да се сработват добре като екип. Според него е много важно вътрешен министър, здравен министър, социален министър да работят заедно, за да може това, което партньорите са описали в програмата си, да се реализира. "Ние целим – парламентарната група на ГЕРБ и "Обединени патриоти", правителството с подкрепата на "Воля" да направим така управлението, че да дава веднага резултат", подчерта Борисов.

Минути преди той и партийният му заместник и председател на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов да отидат при президента в сградата на Народното събрание беше подписано коалиционното споразумение за общо управление с патриотите. Документът определя структурата на Министерския съвет и начина на вземане на решения в коалицията. Парафи под него положиха Бойко Борисов и съпредседателите на "Обединените патриоти" Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров. Министерският съвет ще се състои от един министър-председател, четирима вицепремиери и 17 министри. "Решенията ще се взимат с консенсус. Това е демократичното, това е правилното. Ще има политически съвет, който ще се състои от шест човека", обясни Валери Симеонов. В него ще влизат тримата съпредседатели на "Обединените патриоти", както и трима от ГЕРБ – лидерът Борисов, председателят на парламентарната група Цветан Цветанов и още един човек, вероятно Владислав Горанов или Томислав Дончев. 

Симеонов разясни също така, че ще има анекс към коалиционното споразумение, в който ще се уточни коя формация за кое министерство ще отговаря. Това допълнение ще е готово в началото на май. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст