Какво губи Гергов, докато Борисов печели?

Темата "Гергов ще радва Пловдив с опера", която "БАНКЕРЪ" публикува на 1 стр. в бр.15, се разви в неочаквана посока – от история за опера към казус с панаирен привкус. А тази седмица пловдивските общинари съвсем заслужено се превъплътиха в панаирджии. Още преди започването на заседанието на общинския съвет в четвъртък (27 април ) местни зевзеци изпратиха на телефоните на градските съветници клип с кадри  от Пловдивския панаир, направени през 1973-а и озвучени с хитовата  българска песен „Панаири, панаири“.

Градските съветници бяха принудени да „преразгледат“ взетото на 13 април решение за „усвояване“ на държавния дял от „Международен панаир Пловдив“, след като областният управител Здравко Димитров го отмени като незаконосъобразно. 

Истинската причина обаче е, че нямаше как да не бъдат отчетени трусовете, съпътстващи скандалите около Георги Гергов от последните дни. След БСП и ГЕРБ (ден преди заседанието на общинския съвет) реши да се разграничи от своите и да демонстрира принципност. Изпълнителната комисия на партията излезе със становище, с което възложи на кмета на община Пловдив Иван Тотев и на групата общински съветници на ГЕРБ да отменят решението на Общински съвет-Пловдив за придобиване на акции от Министерството на икономиката в "Международен панаир Пловдив".

За да бъдат по-убедителни в решението си, членовете на изпълнителната комисия се запознали „подробно с всички факти и обстоятелства около взето решение на сесия на Общинския съвет в община Пловдив относно придобиване на акции от Министерството на икономиката в "Международен панаир Пловдив“, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

И не пропуснаха да припомнят, „че раздялата на държавата с панаира започна в края на 2006-а по време на тройната коалиция, като сделката беше движена от тогавашния заместник-министър на икономиката и сега лидер на БСП Корнелия Нинова. Правителството на Станишев подари без търг и конкурс 49% от капитала на "Пълдин туринвест" – смесено дружество между Пловдивската община и компании на Георги Гергов, напомниха от партията на Борисов.

Друг е въпросът, че от този очеваден грабеж до днес измина повече от десетилетие. А желанието на единствения управник да ревизира сделката Трайчо Трайков бързо беше попарено от местните магистрати. Това се случи във времето, когато пловдивският съд се управляваше от сегашния главен прокурор Сотир Цацаров, който, както стана ясно, ходи на крака в офиса на Гергов.

Що се отнася до подготвеното с активното участие на съветниците на ГЕРБ окончателното „дарение“ на Панаира на Гергов, то сега се препъна от променения през последните дни „статут“ на олигарха.

А кметът Тотев, който с жар защитаваше „съвместното начинание“, сега се оказа доста по-мълчалив и облече изказването си със "законността". В същото време обаче поведението му по-скоро говореше за леко открехната вратичка за следващо преразглеждане. И макар че много от местните хора смятат, че с това си поведение Тотев ритуално се е самоубива политически, за повечето от нас отдавна е ясно, че богатите „самоубийци“ винаги оцеляват…

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст