Лекарският съюз иска актуализация на бюджета на Здравната каса

Откриване на новото Спешно отделение на болница  УМБАЛ „Св. Анна“ - София АД. Бойко Борисов  - премиер  д-р Петър Москов - Министър на здравеопазването. болнична стая легло легла

Българският лекарски съюз (БЛС) иска актуализация на бюджета на НЗОК, чрез отваряне на резерва й. Така ще се предотврати финансовото изнемогване на системата, съобщиха от съсловната организация.

Повод за изявлението са сигнали от районни лекарски колегии за намалени бюджети на болниците. Поради тази причина ръководството на Лекарския съюз се срещнало с представители на Здравната каса. По време на срещата от съсловната организация са изразили категорично несъгласие за неяснотата при разпределение на бюджетите от районните здравни каси към болниците.

В отговор на това от Касата са обяснили, че от април болниците ще разполагат със средномесечно 133.240 млн. лева. 

Съгласно индивидуалните договори болниците може да надвишават дейността ежемесечно до 3 на сто спрямо определените месечни стойности. Това гарантира, че лечебните заведения ще могат да поискат до 3% върху стойността на бюджета си за месеца и НЗОК е длъжна да им го плати, допълват от БЛС.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст