Намаляване на регистрираните престъпления в столицата, отчитат от СДВР

линия на полицията

Отчитаме намаление на регистрираните престъпления в столицата за миналата година, но това е на общия фон. Значително са намалели престъпленията, свързани с противозаконно отнемане на моторни превозни средства. Това съобщи днес пред журналисти в Столичния общински съвет /СОС/ директорът на СДВР Младен Маринов, който участва в сесия по сигурността на съвета, сочи БТА.

Маринов представи данни за престъпността в столицата през 2016 година. Регистрираните криминални деяния за миналата година са 22 292, с 9,2 на сто по-малко от предходната година. С 15 на сто е нараснал броят на разкритите престъпления, регистрирани през предходни периоди, като разкриваемостта от 30,1 процента бележи ръст с един процент в сравнение с 2015 г., каза Маринов. При други престъпления се наблюдава ръст като например т.нар. телефонни измами, които като цяло на територията на цялата страна се увеличават. Проблемите с този вид престъпления са свързани с необходимостта от предприемането на законови мерки, които се отнасят до мобилните оператори. Телефонните измами се извършват главно чрез ползване на сим-карти на мобилни оператори. Необходимо е да има законови промени, които да ограничат възможността едно лице да закупи 2-3 хиляди сим-карти, които да се ползват безконтролно от други хора, каза Маринов.

По отношение на незаконно пребиваващите чужденци в столицата директорът на СДВР посочи, че благодарение на системните мерки, които се прилагат съвместно със Столичната община като например изграденото видеонаблюдение и постоянните патрули на Общинска полиция, проблемът се държи в поносими граници. При нас основната задача е при проблем да се действа светкавично, каза Маринов. Той изрази съжаление, че тези, които имат документ и основание да пребивават у нас, няма как да бъдат накарани да стоят на определено място. Те са обикновено на обществените места, но нашата задача е да не нарушават реда, да пазят чистота в столицата и да не извършват престъпления, каза Маринов.

Във връзка с битовата престъпност в града той отбеляза, че това е основният процент престъпления, извършвани в София. Има намаление на регистрираните престъпления през миналата година, каза Маринов. Той обаче направи уговорката, че например много често при изгубени документи, гражданите посочват, че те са откраднати. Причината е, че при загуба на документи се налага административна глоба, а при кражба такава не се дължи. При нас обаче това идва като регистрирано престъпление, каза Маринов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст