Павлов оставя енергетиката стабилна

Министерство на енергетиката  Николай Павлов - министър на енергетиката  Константин Делисивков - заместник-министър на енергетиката

Финансова стабилност и спокойствие в енергетиката. Това оставя на наследника си служебният енергиен министър Николай Павлов. На пресконференция в четвъртък (27 април) той отбеляза, че НЕК има 120 млн. лв. печалба за първото тримесечие на тази година, АЕЦ "Козлодуй" – 54 млн. лв. в сравнение с 37 млн. лв. за миналата година, "Марица-изток 2" излиза на плюс с 9 млн. лв, а печалбата на Електроенергийния системен оператор за януари-март е 6 млн. лева. "Имаме подобрено финансово състояние за четирите дружества общо в размер на 84 млн. лева. "Мини Марица-изток" също се отчитат с 37 млн. лв. печалба, или подобрение с 26 млн. в сравнение с 2016-а", заяви Павлов. "Булгартрансгаз" е на плюс с 26 млн. лв. спрямо 24 млн. лв. за първото тримесечие на миналата година.

 Единствената губеща енергийна компания е "Булгаргаз", която е на минус 26 млн. лева. 

"Дружеството е ликвидно и ще изпълни своите задължения. Миналата година бе най-добрата за "Булгаргаз" от 2007-а насам. Разплатени бяха 47 млн. лв. заем към БЕХ и над 30 млн. лв. просрочени задължения към "Булгартрансгаз" за пренос. Събрани бяха много вземания, много неустойки, намалени бяха административните разходи, изплатени бяха 150 млн. лв. просрочени задължения към НАП", посочи служебният министър.

По-рано в интервю за БНР Павлов информира, че по делото за монополно положение, заведено от Европейската комисия срещу "Газпром", страната ни ще настоява в договорите с руската компания да се запише, че през първите две години цените на природния газ ще се предоговарят два пъти годишно, а после тарифите ще се ревизират веднъж на всяка година. Той обясни също така, че притеснителното в ангажиментите ни към "Газпром" е, че се дава достъп до българския пазар на фирми от Унгария, Словакия и Полша, а българските нямат достъп до техните пазари. Затова България е възразила срещу този текст. 

По повод проверките на прокуратурата в НЕК Николай Павлов каза: "Ние сме правова държава затова и НЕК оказва пълно съдействие на прокуратурата при проверката. Важно е да се изясни истината. Ако се изиска допълнителна информация от Министерството на енергетиката, ще я предоставим".

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст