Ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват, докато съм жив, заяви Герджиков

Министерски съвет Огнян Герджиков

Докато съм жив, ще оспорвам правото на неграмотните да гласуват. За мен хора, които не знаят български език и са неграмотни, не трябва да определят кой да управлява държавата. Те са нарушители на Конституцията ни, където е указано, че българският език е задължителен. Това заяви служебният премиер Огнян Герджиков в студиото на Нова телевизия.

"Законопроектът, който предвиждаше да се забрани на българите в чужбина да гласуват, ако не са живели в България през последните 3 месеца бе прибързано афиширан. Този въпрос трябваше да бъде поставен на широко обществено обсъждане. Фиксирането върху идеята за 3 месеца уседналост фетишизира правото на гласуване на хора, които са скъсали с България, които плащат данъците си на друго място, и които имат страната ни само за туристическа дестинация. Не смятам, че е редно тези хора да решават как ще се управлява страната ни”, смята Герджиков. 

Той обясни, че за последните три месеца държавата е реализирала над 1,6 милиарда лева повече приходи в държавната хазна (от данъци и акцизи – бел.ред.) в сравнение със същия период от миналата година. 

"Това е следствие от добре работеща икономика и добра събираемост от митниците и НАП", каза още премиерът.  

Относно скандала за срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена Сашо Дончев, той изтъкна, че не oбича да дава оценки, когато има недостиг на фактология. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст