Знаете ли каква информация събира за вас Facebook?

хакер

Както гласи максимата: "Ако не плащате за услуга, то вие не сте клиентът, а продуктът". Тя важи с пълна сила за социалните мрежи и най-вече за Facebook и Google, които вече държат почти половината от дигиталната реклама в света.

Социалната мрежа на Марк Зукърбърг има почти 2 милиарда потребители – и продължава да привлича още, както и да полага неимоверни усилия да накара тези, които вече ползват услугата, да прекарват на сайта (и в притежаваните от Facebook приложения като Messenger, WhatsApp и Instagram) все повече време.

Колкото повече време Facebook ни държи онлайн, толкова повече информация успява да събере за всеки един от нас. А именно тези подробни данни са част от причината рекламодателите да изберат да похарчат парите си през тази платформа. За да увеличи своята ефективност и повече хора да натискат рекламите, социалната мрежа събира данните и ни поставя в определени категории, които изглеждат така:

Това е само част от информацията, която Facebook знае за всеки от нас – и все пак е абсолютно достатъчна непознат да даде доста добро описание какъв човек стои зад този акаунт и какви са неговите интереси. На пръв поглед се вижда какви устройства потребителят ползва – смартфони, таблети, както и операционна система и браузър на лаптоп или десктоп компютър. Както и дали обича да пътува, да посещава концерти, ресторанти и дори – политическите му пристрастия. Или пък дали има дете, за да се показват реклами за детски стоки. И това е само частта от информацията, която Facebook е направила достъпна.

Всеки може да провери каква информация има за него социалната мрежа, която ви описва най-добре, изберете "Вашата информация" – "Вашите категории". Но дори и да изтриете всичко, рекламите няма да намалеят – просто ще са по-зле таргетирани. Въпреки че социалната мрежа твърди, че информацията, която продава не е персонализирана – тоест рекламодателите не знаят кой стои зад профила с тези интереси, наличието на толкова точни данни е притеснителна. Макар и да знаем, че сами сме я предоставили.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст