ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

51 автомобила Tesla кръстоват българските шосета

автомобили Tesla

Електромобилите печелят все повече почитатели и у нас. Общо 51 автомобила Tesla могат да се срещнат по пътищата на Бългapия, ĸaтo 22 oт тяx ca били вписани пpeз 2016-а. През първото тримесечие на тази година още четири такива автомобила са внесени у нас.

Вече е яcнo, чe компанията Теѕlа ще изгpaди cтaнция зa бъpз зapяд нa eлeĸтpичecĸитe aвтoмoбили, пoзнaти ĸaтo Ѕuреrсhаrgеrѕ. Тя ще бъде в Пловдив. Това е част от плановете й дa yдвoи мecтaтa зa зapeждaне – oт 5 400 на 10 000, като такива cтaнции щe имa и в дpyгитe cтpaни oт Бaлĸaнcĸия пoлyocтpoв.

Tesla строи мрежа от станции за презареждане на електромобили под названието Supercharger ("суперзареждач"). Станциите са разработени, за да позволят на седана Model S да прави дълги пътувания. Компанията цели да покрие всички транспортни коридори с голям трафик, намиращи се на територията на континенталните Съединени щати. По думите на Илон Мъск притежателите на коли Tesla трябва да имат възможността безплатно да ползват тези станции през целия период на експлоатация на колите.

Обикновено зареждане на акумулаторната батерия за 20 минути в такава станция е безплатно. А иновативна фирмена технология с бърза (за 1.5 минути) роботизирана замяна на "паднала" батерия със заредена, което става откъм дъното на колата, може да се извърши срещу заплащане.

Американската компания от Силициевата долина Tesla Inc. (до 1 февруари 2017 г. – Tesla Motors) е ориентирана към производството на електромобили и към решения за съхранение на енергията. Наречена е в чест на световноизвестния електротехник и физик Никола Тесла. Сръбско-американският изобретател, физик и електромашинен инженер е известен най-вече с постиженията си в областта на променливия ток и електроснабдяването. След смъртта му, както личността му, така и постиженията му потъват в забрава. Предполага се, че негови записки са иззети от американското правителство, тъй като Никола Тесла няма преки наследници. През деветдесетте години на 20-я век интересът към него като личност и към научните му постижения се възобновява и в началото на 21-ви век нараства значително.

Сред инвеститорите  в компанията Tesla са основателите на Google – Лари Пейдж и Сергей Брин, един от основателите на платежната система PayPal Илон Мъск, Джефри Скол, основател и президент на компанията eBay, и Daimler. Илон Мъск е вложил собствени средства много повече от останалите в разработките.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст