ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

въпросът с оградата

„Кой и защо търгува с българската национална сигурност?". Този въпрос отправи говорителят на ПГ на „БСП за България" Елена Йончева към служебния министър на вътрешните работи Пламен Узунов.

Тя подчерта, че въпросът с оградата по границата ни с Турция засяга националната ни сигурност.

„Защо първите 30 км, изградени през 2014 г. са с цена 300 хил. лв. на линеен километър, като вътре е включен съпътстващ път за поддръжка, а сега цената е няколко пъти по-висока? Кое наложи това драстично увеличение и то свързано ли е качеството на оградата? Кое наложи промяна на първоначалния проект- от двуредова ограда, тя да стане едноредова?", попита Йончева и поясни, че става въпрос за 21 км от оградата от р. Тунджа до р. Марица, от контролен пост 280 до контролен пост 320, земен участък, а не речен.

Елена Йончева обясни, че съществува интегрирана система за наблюдение по границата, а част от камерите не работят.

„Каква е причината и как това се отразява на гранична полиция при възпрепятстване на бежанския поток?", попита още тя.

Отношение по темата взе и още един народен представител от "БСП за България" Славчо Велков.

„Каква е степента на завършеност на оградата в проценти от общата дължина?, обърна се Славчо Велков към служебния министър на отбраната Стефан Янев.

Той попита и: „Има ли неизградени участъци, отвори, които да позволява безпрепятственото преминаване? Колко и с какви размери са те? Как се осъществява охраната на съоръжението от страна на технологични и технически средства, както и поддръжката и профилактиката му?"

Славчо Велков подчерта, че един от основните фактори, които генерират рискове и заплахи за националната сигурност, е мигрантският натиск.

"Възпрепятстващото съоръжение е важна инфраструктурна част от националната система за сигурност", заяви Славчо Велков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст